Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Μεγάλο σκάνδαλο Εξαγωγών Φαρμάκων στην Ισπανία

 Η αστυνομία και η πολιτοφυλακή έχουν ερευνήσει πάνω από 100 φαρμακοποιούς/φαρμακαποθήκες μετά από μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά

Η έλλειψη των φαρμάκων για τη θεραπεία του καρκίνου ή την πρόληψη της απόρριψης οργάνων σε ασθενείς με μεταμόσχευση έχει αποκαλύψει μια απάτη παράνομων πωλήσεων φαρμάκων, στην οποία εμπλέκονται φαρμακεία σε όλη την Ισπανία. Εταιρείες διανομής αγοράζουν...


.. τα φάρμακα από τα φαρμακεία, καθώς προσελκύονται από το χαμηλό κόστος των φαρμάκων στην Ισπανία, και στη συνέχεια τα πωλούν στο εξωτερικό, κερδίζοντας έως και 3 φορές περισσότερα χρήματα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η πρακτική απαγορεύεται στα φαρμακεία και στις φαρμακαποθήκες: σε αυτά επιτρέπεται μόνο να εξυπηρετούν τους ασθενείς.

Σε μόλις ενάμιση χρόνο, έχουν ερευνηθεί πάνω από 100 φαρμακεία και φαρμακευτικές αποθήκες στις 14 αυτόνομες περιοχές της χώρας για την εξαγωγή φάρμακων με καθορισμένη τιμή πώλησης.

«Πρέπει να υπερασπιστούμε την ευημερία του 99% του εργατικού δυναμικού μας" τονίζει ο πρόεδρος των φαρμακοποιών της Σαραγόσα, Ramon Jordan. Σημειωτέον ότι στην Ισπανία υπάρχουν 22.000 φαρμακεία.
Η απάτη εκτείνεται σε όλη την Ισπανία 

Το πρόσφατο σκάνδαλο έχει προκύψει συγκεκριμένα στην περιοχή Aragon (με πρωτεύουσα τη Zaragosa, στα χωριά της Teruel), όπου η πολιτοφυλακή ερευνά 15 φαρμακεία και φαρμακαποθήκες. Η έρευνα, η οποία διεξάγεται κάτω από άκρα μυστικότητα, έχει αφήσει χωρίς φαρμακείο τρεις περιοχές, οι οποίες τελικά εξυπηρετούνται από φαρμακοποιούς γειτονικών χωριών που μετακινούνται για να διανείμουν τα φάρμακα. H απάτη στην Aragon δεν είναι όμως μεμονωμένο περιστατικό. Προέκυψε μετά από πρόστιμο που επέβαλε η καταλανική Generalitat σε 40 φαρμακεία για τον ίδιο λόγο και η Βαλένθια σε 3.

Η πιο σημαντική επιχείρηση σε κάθε περίπτωση –υπήρχαν επίσης οι πρωτοβουλίες της Εθνικής Αστυνομίας στην Ανδαλουσία και της La Rioja– ονομαζόταν Caduceo και ήταν σε εξέλιξη τον Ιούλιο, όταν η πολιτοφυλακή αποκάλυψε, με την υποστήριξη του οργανισμού φαρμάκων της Ισπανίας (AEMPS), ένα δίκτυο παράνομης πώλησης στο οποίο συμμετείχαν 50 φαρμακεία σε 8 περιφέρειες.

Το δίκτυο λειτουργεί σε συνεργασία με μια επιχείρηση δηλωμένη ως κατάστημα χονδρικής φαρμάκων, η οποία προέβη σε συμφωνία προμήθειας με τους φαρμακοποιούς, τους αγόραζαν τα φάρμακα και στη συνέχεια τα δήλωνε ως παραφαρμακευτικά προϊόντα. Έτσι, εκτός από την προμήθεια, κέρδιζαν παραπάνω ζητώντας την επιστροφή του Φ.Π.Α. (το ποσοστό για τα παραφάρμακα είναι 10% σε σύγκριση με το 4% των φαρμάκων).
«Δύο ή τρία χρόνια πριν αρχίσαμε να βλέπουμε φάρμακα πρώτης γραμμής, τα οποία έφευγαν σε επαρκή ποσότητα από τα εργαστήρια, να μη φθάνουν στους ασθενείς» 
εξηγεί ο Belén Crespo, διευθυντής του οργανισμού φαρμάκων της Ισπανίας (AEMPS). Είναι ένα γεγονός που είχε συμβεί ταυτόχρονα σε όλη την Ισπανία και σε ορισμένες περιπτώσεις είχε αναγκάσει τον Οργανισμό να καταφύγει σε εισαγωγές.

Οι ερευνητές άρχισαν να ξετυλίγουν το νήμα, ακολουθώντας την ιχνηλασιμότητα των φαρμάκων, και έτσι ανακάλυψαν τις παράλληλες εξαγωγές που σημαίνει ότι φάρμακα που προορίζονταν για Ισπανούς ασθενείς κατέληγαν σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα προϊόντα που πωλούνται παράνομα έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Δεν έχουν συνήθως ένα απλό θεραπευτικό εύρος, έχουν σημαντική ζήτηση στο ενδοκοινοτικό εμπόριο και είναι ακριβά. Στην αστυνομική επιχείρηση που διεξήχθη στη Βαλένθια, το φάρμακο που πωλούσαν παράνομα τα φαρμακεία ήταν μια κυκλοσπορίνη και ένα ανοσοκατασταλτικό που συνταγογραφείται σε ασθενείς με μεταμόσχευση και στην περιεκτικότητα των 100mg κοστίζει 87€ στην Ισπανία.

Τι σχολιάζουν οι φαρμακαποθήκες και οι φαρμακευτικές
«Με μια διαφορά τιμών από 20% [σε σχέση με τη αγορά προορισμού] υπάρχουν ήδη επαρκή οικονομικά κίνητρα», εξηγεί ο Miguel Valdés, γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Διανομέων (Fedifar, εταιρείες που συγκεντρώνουν το 97% του τομέα), αντισταθμίζοντας τις μεταφορές, την «επανα-ετικετο-κόλληση» σε άλλη γλώσσα και τη μετάφραση φυλλαδίου.

Θεωρητικά, οι διανομείς, που αγοράζουν φάρμακα από τις εταιρείες (σε ισπανική τιμή) και τα πωλούν στα φαρμακεία, μπορούν να εξάγουν τα φάρμακα που αποκτούν από τη βιομηχανία νόμιμα. Ωστόσο, οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου δεν το κάνουν, καθώς έχουν κάνει συμφωνίες με τη βιομηχανία, σύμφωνα με τις οποίες δεσμεύονται να αποδείξουν ότι πωλούν τα προϊόντα μόνο σε ισπανικά φαρμακεία, αναφέρει ο Valdés. «Αν δεν το κάνουμε, μας επιβάλλεται μια επιπλέον χρέωση ως το μέσο όρο της τιμής στην Ευρώπη ή της τιμής που έχει καθιερώσει η εταιρεία», προσθέτει. «Είναι ένας τρόπος για να αποθαρρυνθεί [η πώληση στο εξωτερικό] από απλούς διανομείς» προσθέτει, μεταξύ άλλων, ο Cofares, από τη φαρμακαποθήκη Fedefarma.

Συνεπώς, ποιες εταιρείες είναι αυτές που ασχολούνται με αυτό το εμπόριο; «Υπάρχουν περισσότερα από 300 καταστήματα με άδεια διανομής φαρμάκων" εξηγεί ο Valdes. "Η σχετιζόμενες με τη Fedifar είναι περίπου 160, η απάντηση βρίσκεται μεταξύ των υπολοίπων».
«Αυτού του είδους οι εξαγωγές είναι εξαιρετικά επιζήμιες για τη φαρμακευτική βιομηχανία, αλλά και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και πάνω απ’ όλα για τους ασθενείς, επειδή προκύπτουν ελλείψεις φαρμάκων», αναφέρει ο εκπρόσωπος της Farmaindustria, η οργάνωση που εκπροσωπεί τη βιομηχανία. Η βιομηχανία χάνει πωλήσεις (σε υψηλότερες τιμές) στις ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες φθάνουν τα φάρμακα από την ισπανική αγορά.

Σε αυτήν την κατάσταση, οι διανομείς αναλαμβάνουν δράση: λαμβάνουν ευαίσθητα μέτρα ελέγχου των φαρμάκων. «Αντί να διευκολύνουν τις ποσότητες που ζητούν τα φαρμακεία, δημιουργούν συστήματα για να δυσκολεύουν τη συγκέντρωση φαρμάκων, για παράδειγμα, με ποσοστώσεις φαρμάκων περιορισμένα καθημερινά», λέει ο επικεφαλής των διανομέων.
Πηγή: http://www.farmakeutikoskosmos.gr