Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

ΕΦΕΤ Αποσύρονται μακαρόνια με υψηλά επίπεδα ωχρατοξίνης


Αποσύρονται από την αγορά ζυμαρικά στα οποία ανιχνεύθηκαν υψηλά επίπεδα ωχρατοξίνης.
Συγεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, ο ΕΦΕΤ, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) και σε συνέχεια επικοινωνίας με την εταιρεία «BioArt – Βλάχος Σπ. & Μεντζαφός Αθ. Ο.Ε.», ενημερώθηκε για τη διακίνηση ζυμαρικών, στα οποία ανιχνεύθηκαν υψηλά επίπεδα Ωχρατοξίνης Α.

Πρόκειται για το προϊόν...


 «Dinkel – Spaghetti Vollkorn», 500g, που παράγεται για λογαριασμό της γερμανικής επιχείρησης «RAPUNZEL NATURKOST GmbH», από την ιταλική επιχείρηση «Gino Girolomoni Cooperativa Agricola A.R.L.» και αφορά την παρτίδα με ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 17.07.2016, η οποία διακινήθηκε στην Ελλάδα από την εταιρεία «BioArt – Βλάχος Σπ. & Μεντζαφός Αθ. Ο.Ε.» (Λεωφ. Ηρακλείου 408, 141 22, Νέο Ηράκλειο, Αττική).

Η επιχείρηση έχει ήδη ξεκινήσει την ανάκληση/απόσυρση του προϊόντος, ενώ από πλευράς ΕΦΕΤ βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές, που έχουν στην κατοχή τους το συγκεκριμένο προϊόν, να μην το καταναλώσουν. 


Πηγή:www.naftemporiki.gr/  


Farmakopoioi:Λίγα λόγια για την  Ωχρατοξίνη Α

Οι Ωχρατοξίνες αποτελούν μια σημαντική κατηγορία μυκοτοξινών. Πρόκειται για μια ομάδα μεταβολιτών με παρόμοιες χημικές δομές, οι οποίοι παράγονται από τα γένη Aspergillus και Penicillium. Η περισσότερο μελετημένη από τις Ωχρατοξίνες είναι η Ωχρατοξίνη Α (Ochratoxin A, ΟΤΑ ή ΟΑ) λόγω της τοξικολογικής της σημασίας καθώς και της ευρείας παρουσίας της σε πλήθος τροφίμων όπως δημητριακά, καρυκεύματα, καφέ, κακκάο, μπύρα, κρασί, σταφίδες, χυμό σταφυλιών και κρέας.

Η Ωχρατοξίνη Α είναι μυκοτοξίνη η οποία παράγεται από διάφορα είδη του γένους Aspergillus καθώς και του Penicillium. Είναι δευτερεύων μεταβολίτης ο οποίος προέρχεται από την ανάπτυξη των παραπάνω μυκήτων σε τρόφιμα και είναι πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Η από στόματος LD50 είναι 20 mg/kg αλλά η ανυσηχία σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία αφορά τη χρόνια τοξικότητα. Μια συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης ΟΑ και της Ενδημικής Νεφροπάθειας των Βαλκανίων (μιας θανατηφόρου ασθένειας που παρατηρείται σε περιοχές της Βουλγαρίας, της πρώην Γιουγκοσλαβίας και της Ρουμανίας) έχει προταθεί αλλά δεν έχει ακόμα αποδειχθεί ότι η ΟΑ είναι το αίτιο. Παρόλο που τα στοιχεία για την καρκινογόνο δράση της ΟΑ σε ανθρώπους είναι ανεπαρκή, υπάρχουν πολλά δεδομένα από πειράματα σε ζώα, τα οποία θεωρούνται αρκετά (FAO 1994). Για το λόγο αυτό έχουν τεθεί πολύ χαμηλά όρια σε διάφορα τρόφιμα και ποτά τα οποία για το κρασί είναι 2 μg/kg. Όπως θα αναφερθεί και παρακάτω, αν και υπάρχουν ορισμένες αναφορές στη βιβλιογραφία για κρασιά που περιείχαν μέχρι και 15 μg/kg, κυρίως σε ερυθρά κρασιά από την Νότιο Ευρώπη και Βόρειο Αφρική, η πλειοψηφία των δεδομένων από αναλύσεις είναι κάτω από 1 μg/kg.

Η ΟΑ μπορεί να μολύνει τα τρόφιμα παραγόμενη από την αναπτυξη μυκήτων στον αγρό ή μετασυλλεκτικά. Η ΟΑ βρίσκεται κυρίως σε σιτάρι και κριθάρι τα οποία παράγονται στις εύκρατες περιοχές του βορείου ημισφαιρίου. Επίσης βρίσκεται και στο καλαμπόκι, το ρύζι, τον αρακά, και τα φασόλια. Η κύρια πηγή στη διατροφή του πληθυσμου των ευρωπαϊκών χωρών είναι τα δημητρικά και τα προϊόντα αυτών. Το κρασί, ο καφές και η μπύρα επίσης αποτελούν σημαντικές πηγές ενώ οι σταφίδες και ο χυμός σταφυλιών αποτελούν πηγές για τις μικρότερες και πιό ευαίσθητες ηλικίες. Μέγιστα επιτρεπόμενα όρια έχουν τεθεί από την ΕΕ για αυτές τις σημαντικότερες πηγές πρόσληψης με σκοπό τη μείωση της έκθεσης των καταναλωτών όσο το δυνατόν περισσότερο. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (European Food Safety Authority, EFSA) πρότεινε σαν Ανεκτή Εβδομαδιαία Πρόσληψη ΟΑ το όριο των 120 ng/kg σωματικού βάρους, ενώ πρόσφατες αναλύσεις σχετικά με την εβδομαδιαία πρόσληψη των ενηλίκων δείχνουν ότι αυτή κυμαίνεται μεταξύ 10-60 ng/kg σωματικού βάρους (EFSA 2006).