Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

ΦΣΘ: Επιστολή προς τη Δ. Υγείας για τη χορήγηση νέων αδειών ίδρυσης

Προς: Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, τμήμα φαρμάκων-φαρμακείων

Σύμφωνα με το άρθρο 216 παρ. 1 του Ν. 4281/2014 (ΦΕΚ Α΄ 160/08.8.2014) ορίζεται ότι «1. H παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 1963/1991 (Α΄ 138) αντικαθίσταται ως εξής: «1. H άδεια ίδρυσης φαρμακείου χορηγείται, από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας της έδρας του φαρμακείου, με απόφαση του Αρμόδιου Περιφερειάρχη και κοινοποιείται στον οικείο Φαρμακευτικό Σύλλογο.»




Με το δε άρθρο 219 ορίζεται ότι «Η παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 1963/1991 αντικαθίσταται ως εξής: «1. Με απόφαση του Αρμόδιου Περιφερειάρχη της έδρας των συστεγαζόμενων φαρμακείων δύναται να επιτραπεί η συστέγαση στο ίδιο κατάστημα περισσοτέρων του ενός (1) υπό ίδρυση φαρμακείων εφόσον χωροταξικά δεν παρακωλύεται η εξυπηρέτηση του κοινού και δεν έχει δηλωθεί στο συγκεκριμένο κατάστημα η λειτουργία νεοϊδρυόμενου φαρμακείου ή η μεταφορά φαρμακείου που ήδη λειτουργεί σε άλλη θέση…»

Δυνάμει των ως άνω διατάξεων καταργείται η υποβολή απλής γνώμης του οικείου φαρμακευτικού συλλόγου κατά τη διαδικασία χορήγησης της άδειας ιδρύσεως φαρμακείου και της άδειας για συστέγαση φαρμακείων.

Το Δ.Σ. του Φ.Σ.Θ. έχει εκφράσει την αντίθεσή του με τα άρθρα αυτά, βασιζόμενο σε γεγονότα που έλαβαν χώρα τα προηγούμενα έτη, όπως αιτήσεις για χορήγηση άδειας ίδρυσης ή συστέγασης συναδέλφων που ήταν υπόλογοι για σοβαρές πειθαρχικές και ποινικές παραβάσεις, καταδικασμένοι σε πρώτο βαθμό και σε αναμονή της τελεσίδικης απόφασης.

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε, ως έχοντες έννομο συμφέρον, να μας ενημερώνετε έγκαιρα για τις αιτήσεις άδειας ίδρυσης νέου ή συστεγασμένου φαρμακείου που κατατίθενται στην Υπηρεσία σας. Η ενημέρωση αυτή θα έχει σκοπό αποκλειστικά τη γνωστοποίηση στο Σύλλογο των αιτούντων άδεια ίδρυσης φαρμακείου και δεν συνδέεται με την προηγούμενη διαδικασία της χορήγησης γνωμοδότησης.  
Για το Δ.Σ. του Φ.Σ.Θ.

Ο Πρόεδρος                         Ο Γραμματέας

Κυριάκος Θεοδοσιάδης           Διονύσιος Ευγενίδης


πηγή :www.fsth.gr