Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Σχέδιο Νόμου - Ρυθμιση Φορολογικών - Ασφαλιστικών Οφειλών & άλλες διατάξεις


Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τη ρύθμιση φορολογικών οφειλών, το ΦΠΑ εστίασης και εισφορά αλληλεγγύης και λοιπές διατάξεις ρυθμίσεις οφειλών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και λοιπές διατάξεις.
Το σχέδιο προβλέπει ρυθμίσεις οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και την ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου με βασική προϋπόθεση...



να έχουν καταστεί ενήμερες όλες οι τρέχουσες ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις για τον μήνα Οκτώβριο 2014. 

Μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Παρασκευή προβλέπει εκπτώσεις στις πρόσθετες επιβαρύνσεις των τόκων και όχι του οφειλόμενου κεφαλαίου. 

Για τον υπολογισμό των τόκων το επιτόκιο αναπροσαρμόζεται στο 4,56% ανά έτος ενώ το συνολικό ύψος των τόκων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του οφειλόμενου κεφαλαίου. 

Το κατώτερο ποσό δόσης διαμορφώνεται στα 50 ευρώ.

Το μέγιστο ύψος των δόσεων φθάνει τις 100 δόσεις και ισχύει για ποσά οφειλής έως και 15,000 ευρώ ενώ μεγαλύτερα ποσά μπορούν να ρυθμιστούν έως και 72 δόσεις.  

Η έκπτωση στις προσαυξήσεις έχει ως εξής:
  1. 100% για εφάπαξ καταβολή
  2. 90% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 12 δόσεις
  3. 80% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 24 δόσεις
  4. 70% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 36 δόσεις
  5. 60% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 48 δόσεις
  6. 50% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 60 δόσεις
  7. 30% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 72 δόσεις
  8. 20% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 100 δόσεις

Αν λοιπόν οφείλετε έως και 1.000.000. ευρώ σε ύψος κεφαλαίου (χωρίς τους τόκους από προσαυξήσεις) που αποτελεί και το όριο για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση μπορείτε να το πράξετε και χωρίς εγγυήσεις όπως αρχικά είχε διαρρεύσει, έως και την τελευταία μέρα του Μάρτη 2015.
Μοναδική και σημαντική και σημαντική προϋπόθεση για να κρατήσει κανείς τη ρύθμιση αποτελεί να είναι ενήμερος στις δόσεις του και για να επιτευχθεί αυτό, δεν θα πρέπει να παραλείψει δύο συνεχόμενες δόσεις.

Σε αυτήν την περίπτωση η ρύθμιση θεωρείται έκπτωτη και επανέρχονται τ αρχικά πρόστιμα και οι προσαυξήσεις.
Σε περιπτώσεις που κάποιος επιθυμεί να ενταχθεί σε ρύθμιση τόσο ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών του το ύψος της δόσης δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 30% του  βεβαιωθέντος εισοδήματός του προηγούμενου έτους. Ενώ τηρείται σειρά προτεραιότητος αφού προηγείται πάντα η φορολογική τακτοποίηση και ακολουθεί εν συνεχεία η ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών.

Οι αποφάσεις ρύθμισης εκδίδονται από τον Δ/ντη του Ασφαλιστικού Οργανισμού και η αποδοχή της ρύθμισης αποτελεί οριστική επίλυση της διαφοράς.

Σε συνέχεια αυτού και από υποβολής της αιτήσεων ρύθμισης της οφειλής αναστέλλονται και δεν εκτελούνται κατά του οφειλέτη τυχόν επιβληθέντα ήδη μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, μέτρα διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου, ποινική δίωξη και κάθε άλλο μέτρο που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία για την αναγκαστική είσπραξη της οφειλής!

Με την προϋπόθεση εμπρόθεσμης πληρωμής των δόσεων και της μη ύπαρξης άλλων μη ρυθμισμένων οφειλών εκδίδεται ενημερότητα ΤΡΙΜΗΝΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ η οποία ανανεώνεται άμεσα στη λήξη της με τις ίδιες προϋποθέσεις.   
Σε περίπτωση αποδεδειγμένου μηδενικού εισοδήματος κατά τους τελευταίους 12 μήνες μέχρι τη δημοσίευση του νόμου ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΩΞΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ 12 ΜΗΝΩΝ μετά την πάροδο των οποίων υπάγεται στην ως άνω ρύθμιση. 

Προβλέπεται επίσης bonus μείωσης 20% των ήδη ενήμερων ρυθμίσεων προ συνήφθησαν πριν την δημοσίευση του νόμου.


Άλλες Ρυθμίσεις από το Σχέδιο Νόμου
  • Στεγαστικά δάνεια που έχουν συναφθεί την τελευταία 10ετία  μεταξύ νομίμως λειτουργούντων τραπεζών και Ελλήνων Πολιτών ή μόνιμων κατοίκων Ελλάδος ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΑΙ να εκχωρηθούν σε τρίτους υπό οποιαδήποτε μορφή, χωρίς προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του οφειλέτη και τυχόν υπάρχουσες εκχωρήσεις θεωρούνται πλέον ΑΚΥΡΕΣ.

  
  • ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ για οφειλές κάτω των 200.000 ευρώ ενώ για υψηλότερες οφειλές απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης αντικειμενικής αξίας έως και 350.000 ευρώ. για τραπεζικά δάνεια, χρέη προς το Δημόσιο και Ασφαλιστικούς Οργανισμούς καθώς και ο πλειστηριασμός ακινήτων των εγγυητών των ανωτέρω οφειλών έως και 31/12/2015 ενώ διαδικασίες εκκρεμείς αναστέλλονται μέχρι την ως άνω ημερομηνία.    
Συντακτική ομάδα Farmakopoioi