Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Δυστοκία στην Επιτροπή Τιμών για 35 φάρμακα

Τριανταπέντε φάρμακα θα μπουν το Σαββατοκύριακο ''στο μικροσκόπιο'' του ΕΟΦ, θα επανεξεταστούν ως προς την τιμή και τη μοναδικότητά τους, για να αποφασίσει η Επιτροπή τη νέα τιμή τους την Τρίτη.





Η δυστοκία στην ολοκλήρωση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων, συνεχίστηκε και στη σημερινή τρίτη συνεδρίαση, καθώς από ότι φαίνεται, τα μέλη της δεν μιλούν την «ίδια γλώσσα»...

Η σημερινή συνεδρίαση που διήρκεσε πάνω από τέσσερις ώρες, δεν κατέληξε και πάλι σε αποφάσεις σε ότι αφορά τις διορθώσεις τιμών, αφού όπως φαίνεται υπουργείο, ΕΟΦ και φορείς δεν ορίζουν με τον ίδιο τρόπο τα πρωτότυπα φάρμακα και τα μοναδικά εκτός πατέντας πρωτότυπα, ούτε κάν στις τιμές, οι οποίες εξάγονται βάσει υπολογισμών από τις διεθνείς τιμές όπως είναι διαθέσιμες, όταν δεν είναι ανακοινώσιμες από τις μητρικές εταιρίες παραγωγής.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, διαπιστώθηκε πως οι ενστάσεις τελικά είναι 144, όμως το υπουργείο Υγείας αναγνωρίζει ότι πρόβλημα υπάρχει μόνο σε 35 ιδιοσκευάσματα, τα οποία είναι υπό προστασία πατέντας ή μοναδικά και η τιμή τους έχει πέσει κάτω από τη χαμηλότερη της Ευρώπης, με το δελτίο τιμών του περασμένου Αυγούστου.

Στόχος είναι η αύξηση της τιμής των λαθών αυτών στα επίπεδα του μέσου όρου των τριών φθηνότερων τιμών, αφού προσδιοριστεί προηγουμένως ποια είναι η χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης.

Υπενθυμίζουμε ότι το υπουργείο Υγείας είναι διατεθειμένο να δεχθεί άμεσα διορθώσεις τιμών σε λάθη που προέκυψαν μόνο από το τελευταίο δελτίο τιμών, διότι η επανεξέταση όλων των λαθών που κατά καιρούς έχουν παρατηρηθεί, θα αποτελέσει αντικείμενο επεξεργασίας στην επόμενη γενική ανακοστολόγηση φαρμάκων από το Νοέμβριο κι ύστερα.

Για το λόγο αυτό, τα 35 προαναφερόμενα φάρμακα θα μπουν το Σαββατοκύριακο «στο μικροσκόπιο» του ΕΟΦ, θα επανεξεταστούν ως προς την τιμή και τη μοναδικότητά τους, ώστε η Επιτροπή να αποφασίσει τη νέα τιμή τους, σε επόμενη συνεδρίαση την ερχόμενη Τρίτη το πρωί.

Εντούτοις, οι διορθώσεις θα συμπεριλάβουν και διαγραφές φαρμάκων, ΜΗΣΥΦΑ και αλλαγές κωδικών, ανεβάζοντας συνολικά τις διορθώσεις στις 50 περίπου.


Στο μεταξύ, εντός της ερχόμενης εβδομάδας, σε ξεχωριστό δελτίο τιμών -κατά πληροφορίες από παράγοντες του υπουργείου Υγείας – θα αναρτηθούν οι τιμές για τα 60 νέα πρωτότυπα και τα 600 νέα γενόσημα, που κοστολογήθηκαν από τις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής.

Πηγή: www.iatronet.gr