Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας: Επικαιροποίηση μέτρων αντιμετώπισης Ebola

Αθήνα 27/8/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Επικαιροποίηση μέτρων αντιμετώπισης ebola

Σε συνέχεια των πρόσφατων τηλεδιασκέψεων και της συνεχούς ροής ενημέρωσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών αρχών, (ECDC, DG SANCO, DG MOVE, , EMA κλπ.), του ΠΟΥ, και των Κρατών – Μελών, πραγματοποιήθηκε σήμερα ευρεία σύσκεψη των συναρμοδίων Υγειονομικών φορέων με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας και με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΕΚΕΠΥ, του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Αρμποιών και αιμορραγικών πυρετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και υπηρεσιακών παραγόντων, με στόχο να ενισχυθεί ο συντονισμός και να εκτιμηθεί ο βαθμός ετοιμότητας των Ελληνικών Υγειονομικών Αρχών.


 

Με βάση τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα, και παρά το γεγονός ότι διαπιστώθηκε μία νέα εστία επιδημίας του ιού της ομάδας Ebola και στην Κ. Αφρική (Κογκό),οι εκτιμήσεις των Ευρωπαϊκών αρχών συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης κρουσμάτων στην Ευρώπη εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλός.

Οι Ελληνικές Αρχές έχουν μέχρι σήμερα διασφαλίσει ένα πολύ καλό επίπεδο ετοιμότητας και συντονισμού με βάση τις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές οδηγίες, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ολοκλήρωση και τη συστηματική επικαιροποίηση αυτών των οδηγιών.

Έχει ήδη διασφαλιστεί επαρκής αριθμός απομονωμένων κλινών σε ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους σε μεγάλο Νοσοκομείο της Αττικής, έχει προετοιμαστεί κατάλληλα ειδική ιατρονοσηλευτική ομάδα και έχει γίνει προμήθεια του αναγκαίου υλικοτεχνικού εξοπλισμού για την προστασία προσωπικού και νοσηλευομένων.

Επίσης έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία για τη διαχείριση ενδεχόμενης αεροδιακομιδής ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος από τρίτη χώρα ή και από απομακρυσμένη περιοχή της χώρας μας, ενώ διαπιστώθηκε ότι υπάρχει επαρκής ενημέρωση στις πύλες εισόδου της χώρας μέσω κυρίως των ταξιδιωτικών οδηγιών που εκδόθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ και το αντίστοιχο υλικό ενημέρωσης, το οποίο συνεχώς επικαιροποιείται.

Οι Ελληνικές ​Υγειονομικές Αρχές βρίσκονται σε άμεση, διαρκή και συστηματική συνεργασία με τις αντίστοιχες Ευρωπαϊκές και τον ΠΟΥ και θα ενημερώνουν κατάλληλα το κοινό για κάθε σημαντική εξέλιξη.