Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Ο επίμονος κηπουρός vs Game of Thrones



Εν μέσω θέρους διεξάγεται ένας παράλληλος ανταγωνισμός δημοσίων θεαμάτων.

Ο επίμονος κηπουρός Βορίδης, εργασιομανής, κλεισμένος σφιχτά στο ακριβό του κοστούμι, με ατσαλάκωτη χωρίστρα, καλοξυρισμένος, στο άνετο υπερπολυτελές γραφείο του στο Υπ. Υγείας, με τα air condition σε πλήρη λειτουργία, αποφάσισε να μην πάει διακοπές αλλά να εκδίδει συνεχώς ΦΕΚ, τα οποία κουρεύουν στην κυριολεξία τα ελάχιστα συντεχνιακά μας στηρίγματα που είχαν απομείνει όρθια.





Και επειδή είναι σοβαρός και μετρημένος δεν μπαίνει καν στον κόπο να εξηγήσει τις αποφάσεις του στα ΜΜΕ, ούτε να συνδιαλλαγεί με συνδικαλιστές, ούτε να ασχοληθεί με την πισίνα του Λουράντου. Αποφασίσαμε και διατάξαμε. Αυτή ακριβώς είναι και η διαφορά του με τον Άδωνη. Το θέμα είναι ποιοι ακριβώς αποφάσισαν και διέταξαν.

Θα προσπαθήσω να το πω απλά μήπως και γίνει κατανοητό από όλους μας.


Όσο εξακολουθεί η εσωτερική υποτίμηση θα μειώνεται το ΑΕΠ. Όσο θα μειώνεται το ΑΕΠ, θα μειώνεται η διαθέσιμη φαρμακευτική δαπάνη. Εκεί ακριβώς επενέβησαν οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ και δήλωσαν ότι «από μας δεν θα πάρετε». Εκείνοι λοιπόν από τους οποίους απομένει να πάρουν είναι οι φαρμακοποιοί και οι ασφαλισμένοι.

Σε αυτό το απλό οικονομικό μοτίβο δεν έχει καμία αντίρρηση η τρόικα. Και φυσικά υλοποιεί η Κυβέρνηση. Εδώ για να μην είμαστε απόλυτοι υπάρχουν 2 εκδοχές:
 α) για τους μεν συμπαθούντες την Κυβέρνηση ισχύει η γνωστή ρήση παλιάς ελληνικής ταινίας «έγινα… του δρόμου για να σώσω το παιδί μου». Δηλαδή η Κυβέρνηση εξαναγκάζεται να κάνει ότι κάνει.
 β) για δε τους γνωστούς μπαχαλάκηδες του ΣΥΡΙΖΑ και λοιπούς ερυθρούς συμμορίτες, η Κυβέρνηση πράττει κατά πολιτική βούληση. 

Όποια εκδοχή κι αν επιλέξουμε το αποτέλεσμα για το μέσο ελληνικό φαρμακείο είναι το ίδιο. Η ολική συρραφή των πρόσφατων ΦΕΚ των προηγούμενων νομοθετημάτων, αλλά και των μελλούμενων προαπαιτούμενων οδηγεί ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΣΕ ΚΛΕΙΣΙΜΟ κάποιων χιλιάδων φαρμακείων για να ευημερήσουν οι υπόλοιποι, αλλά σε πλήρη αλυσιδοποίηση όλου του φαρμακευτικού λιανεμπορίου με υπαλληλοποίηση τμήματος του υπάρχοντος φαρμακευτικού προσωπικού με όρους «επιχειρηματικά ανταγωνιστικούς» κατά Φριντμαν.

Παράλληλα βέβαια με αυτό, δεν αποκλείεται να κλείνονται και όμορφα deals όπως αυτά που με σαφή τρόπο περιγράφει ο φίλος και συνάδελφος Κ. Λουράντος. Έτσι επιτυγχάνεται «με ένα σμπάρο 2 τρυγόνια». Διεθνείς κολοσσοί βιομηχανίας χορτάτοι - εγχώρια φαρμακοβιομηχανία σε αρίστη κατάσταση και αρπακτικά ευρωπαϊκού χονδρεμπορίου έτοιμα να πλιατσικολογήσουν σε αγαστή συνεργασία με εγχώριους συμπαίκτες.

Το ζήτημα είναι τι ακριβώς κάνουμε εμείς. Κι όταν λέω εμείς δεν εννοώ μόνο τους συνδικαλιστές όπως πολλοί διευκολύνονται να διαλαλούν, αλλά κυρίως η βάση. Έχουμε οριστικά αντιληφθεί που οδηγεί ο συγκεκριμένος δρόμος εφαρμοζόμενης πολιτικής; Έχουμε ξεκάθαρο πως είναι κοινή η τύχη όλων στην πορεία του δρόμου αυτού; Έχουμε καταλήξει για το αν και το πώς πρέπει να ανατραπεί η πολιτική αυτή; Αλλά το κυριότερο: έχουμε διάθεση να επιχειρήσουμε ανατροπή ή να παραμείνουμε θεατές στο 2ο serial που ανέφερα, το game of thrones…;

Αυτό το serial φυσικά αφορά στην επικύρωση των αποτελεσμάτων για Δ.Σ. ΠΦΣ και στην εντός των τειχών κατανομή αξιωμάτων. Serial με πολύ ίντριγκα και διακυμάνσεις, που οξύνει το ενδιαφέρον και αποβλακώνει το νου, ιδιαίτερα το καλοκαίρι που οι μύγες είναι παχιές.

Εξάλλου ανέκαθεν η αναζήτηση του αβγού του Κολόμβου, δηλαδή το ποιος να είναι υπεύθυνος να μας επικυρώσει τα αποτελέσματα, είχε πάντα μεγάλο ενδιαφέρον. Να πρέπει άραγε να υπογράψει ο Σγουρός, ο Βορίδης, ο Ντινόπουλος ή μήπως ο Πρωθυπουργός; Πάντως το χθεσινό Δ.Σ. του ΠΦΣ (άτυπο) η παράταξη της ΑΕΣΠ απέρριψε την πρόταση Λουράντου και Μακρυγιάννη για διαπαραταξιακή επιτροπή που θα συντονίσει ενέργειες, κι αυτό καλό σημάδι ΔΕΝ είναι. Αν κάποιοι είχαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους το σενάριο της διοικούσας επιτροπής, φοβούμενοι απώλεια ιδιοκτησίας των γραφείων της Αγαθημέρου, χθες ο κος Κούβαρης φρόντισε με μια σαφή τοποθέτηση να κάψει το σενάριο, οριοθετώντας το σωστό δρόμο (που επίσης υπέδειξαν ο υπογράφων μαζί με Λουράντο και Μακρυγιάννη).

Αναμένοντας λοιπόν ποιο από τα 2 έργα θα κεντρίσει το ενδιαφέρον 12000 φαρμακοποιών επαναλαμβάνω την πρόταση που κατέθεσα και χθες: η νομική υπηρεσία του ΠΦΣ να προβεί σε μπαράζ προσφυγών – τουλάχιστον διπλάσιων από τον αριθμό των ΦΕΚ που εκδίδει ο Βορίδης, σε όποιο δικαστήριο - ευρωπαϊκό ή ελληνικό - έχει την αρμοδιότητα. Αυτά για τον Αύγουστο. Κι από Σεπτέμβρη που τα γάλατα θα είναι πάλι σφιχτά, όλοι μαζί σε μεγάλη συγκέντρωση στην Αθήνα και διεκδίκηση πλαισίου προτάσεων που ήδη ως «Εναπομείναντες» έχουμε παρουσιάσει εμπλουτισμένο με ότι άλλο βγει από ΓΣ Συλλόγων.

Για τους «Εναπομείναντες της… Πελοποννήσου»
Ανδρέας Σοφιανόπουλος