Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Κ. Ευριπίδης: Αποκαλύπτει τις νέες θεραπείες της GENESIS & την ανάγκη διαφανούς πολιτικής τιμολόγησης


Με πρωταρχικό στόχο την άμεση πρόσβαση όλων των Ελλήνων ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες η GENESIS Pharma εμπλουτίζει την φαρέτρα του Έλληνα γιατρού με νέες θεραπείες, όπως για πρώτη φορά αποκαλύπτει o κος Κωνσταντίνος Ευριπίδης, Διευθύνων Σύμβουλος σε συνέντευξή του στην Νικολέτα Ντάμπου και το LIFE2DAY. Η εταιρία,επίσης, στρέφει το βλέμμα της και προς τα ΜΗΣΥΦΑ. Την μεγάλη ανάγκη μιας συνολικής πολιτικής φαρμάκου στην χώρα μας, επίσης τονίζει, ο κ. Ευριπίδης, αλλά και την διασφάλιση της σωστής και διαφανούς πολιτικής τιμολόγησης όλων των φαρμάκων.

Κύριε Ευριπίδη, πως χαρακτηρίζετε τις πολιτικές αποφάσεις οι οποίες έχουν παρθεί τα τελευταία χρόνια ; 




Αρκετές αποφάσεις έπρεπε ήδη να έχουν παρθεί από καιρό. Η διαφωνία μου έγκειται στο ότι πολλές αποφάσεις έγιναν χωρίς συνολικό προγραμματισμό και εμπεριστατωμένη μελέτη για τα αποτελέσματα που θα είχε η κάθε απόφαση. Πολλά μέτρα, ειδικά στα πρώτα χρόνια της κρίσης, προκάλεσαν περισσότερη ταλαιπωρία παρά οικονομία. Συνολικά, πιστεύω πως έχουμε χρέος να διασφαλίσουμε ως κράτος μια σωστή φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη ανάλογα με τις δυνατότητες της χώρας. Σήμερα, η φαρμακευτική δαπάνη έχει φτάσει στο κατώτατο δυνατό σημείο και ίσως θα σας έλεγα σε επικίνδυνο σημείο όπου κάποιος μπορεί να στερηθεί μια απαραίτητη θεραπεία. Οι δαπάνες θα έπρεπε να οριστούν το λιγότερο στα 2,2 δις. Μην ξεχνάμε πως, καταφέραμε μια τεράστια πτώση στη φαρμακευτική δαπάνη. Αυτό δεν σημαίνει πως μειώθηκαν ταυτόχρονα και οι ανάγκες των ασθενών για φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Και εμείς ως κλάδος είμαστε πλέον σε οριακό σημείο και δεν έχουμε κανένα περιθώριο για περαιτέρω μειώσεις.

 Η χώρα χρειάζεται μια συνολική πολιτική φαρμάκου που θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός σταθερού, διαφανούς και δίκαιου συστήματος το οποίο θα καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες των ασθενών για ποιοτική, αποτελεσματική θεραπεία και παράλληλα θα προσφέρει στις επιχειρήσεις ένα υγιές μέλλον με αναπτυξιακή προοπτική. Μέσα από ένα τέτοιο σύστημα μπορούμε να πετύχουμε και το σταθερό έλεγχο των δημοσίων δαπανών . Στο πλαίσιο αυτό, είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί καταρχάς η σωστή και διαφανής τιμολόγηση όλων των φαρμάκων στη βάση του μέσου όρου των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης. Είναι παράλληλα σημαντικό να οριστεί ένα ακριβές και δίκαιο clawback ως ποσοστό επί της προϋπολογισμένης φαρμακευτικής δαπάνης, ώστε να μπορούμε να κάνουμε και εμείς τον προγραμματισμό μας και βέβαια να μιλάμε για ένα ποσοστό που δεν παραβιάζει το μέσο όρο που σας ανέφερα. Ένα ρεαλιστικό ανώτατο ποσοστό θα ήταν περίπου 2-3% επί του συνολικού προϋπολογισμού. Δεν είναι δυνατόν στη μέση της χρονιάς να ανεβαίνει το ποσό του clawback ανάλογα με την αύξηση των δαπανών, μια αύξηση που προκύπτει από μια σειρά παραγόντων που δεν σχετίζονται σε τίποτα με τη δική μας δραστηριότητα, π.χ. γιατί δεν προχώρησαν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τη συνολική εξυγίανση του συστήματος. Τέλος, πρέπει να διασφαλίσουμε τη σταθερή εισαγωγή νέων, καινοτόμων φαρμάκων και την άμεση ένταξή τους στη θετική λίστα. Τα νέα φάρμακα, εφόσον ακολουθούν τη θεσπισμένη τιμολογιακή πολιτική, μπορούν να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες υγείας, περιορίζοντας παράλληλα το συνολικό κόστος περίθαλψης, αντίθετα με τους φόβους της Κυβέρνησης πως αυξάνουν τη δαπάνη.

Σήμερα, η κατάσταση με τις πληρωμές σας από το κράτος είναι καλή;


Είναι σίγουρα καλύτερη από το παρελθόν. Οι πληρωμές από το κράτος βελτιώθηκαν από την άνοιξη του 2013 και μετά. Μέχρι τότε η κατάσταση ήταν απελπιστική. Αυτή τη στιγμή είμαστε κοντά στους 9 με 10 μήνες, όταν παλαιότερα είχαμε χρέη πάνω από 3 χρόνια. Απέχουμε βέβαια πολύ από την αποπληρωμή των 2-3 μηνών που ορίζει ο νόμος, όμως είμαστε αισιόδοξοι. Βέβαια οφείλω να αναφέρω πως οι εταιρείες όπως εμείς που έχουν βασικούς πελάτες τον ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία είναι σε χειρότερη θέση από την υπόλοιπη αγορά. Ενώ η πλειονότητα των εταιρειών πληρώνεται από τον ΕΟΠΥΥ μέσω φαρμακείων και φαρμακεμπόρων σε 2 με 3 μήνες, εμείς περιμένουμε τουλάχιστον 9 μήνες.

Όσον αφορά στα καινοτόμα φάρμακα. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα οφέλη της καινοτομίας;

Έχουν γίνει πολλές μελέτες, ειδικά στο εξωτερικό, που δείχνουν πως για κάθε ευρώ ή δολάριο που ξοδεύουμε στο φάρμακο, παίρνουμε πολλαπλάσια οφέλη σε επίπεδο υγείας, ποιότητας και προσδόκιμου ζωής, κόστους της περίθαλψης του πληθυσμού. Το φάρμακο προσθέτει μεγάλη αξία στους ασθενείς και στο σύστημα συνολικά και η αξία αυτή δεν μετριέται εύκολα με τη λογική ‘έδωσα 100 ευρώ τι αξία πήρα’. Αν κανείς επιστρέψει στο σπίτι του τρεις ημέρες νωρίτερα από το νοσοκομείο, αν δεν χρειαστεί καν να νοσηλευτεί ή αποφύγει μια επέμβαση, αν οι μέρες απουσίας του από το γραφείο είναι τρεις αντί για δέκα, αν δεν χρειαστεί να καθηλωθεί σε αναπηρικό καροτσάκι, πόσο αποτιμάται αυτή η αξία για τον ίδιο, για την οικογένειά του, για όλους εμάς; Αν την αναλύσουμε είναι πολύ μεγαλύτερη από τα 2 δις που δίνουμε στα φάρμακα.


Άρα ωφελείται και το σύστημα Υγείας.

Βέβαια και ωφελείται. Υπολογίστε μόνο τα θεραπευτικά κενά που έχουν καλύψει πολλά νέα φάρμακα ή το πόσο έχουν αλλάξει την περίθαλψη. Πριν το 1995, οπότε και ξεκίνησε η χορήγηση ιντερφερόνης σε ασθενείς με σκλήρυνση , δεν υπήρχε κανένα φάρμακο. Το 1997 ήρθε το avonex που αντιπροσωπεύαμε εμείς, από το 1998 έως το 2013 ήρθαν άλλα πέντε φάρμακα και εντός του 2014 αναμένουμε άλλα τρία. Βλέπετε πόσο έχει αλλάξει η εικόνα. Αυτός είναι ένας τομέας που το κράτος πριν το 1995 δεν ξόδευε τίποτα. Η σημερινή επένδυση που κάνει για τους 10.000-12.000 ασθενείς με σκλήρυνση είναι περίπου 100 εκατ. ευρώ. Μπορεί αυτό να θεωρηθεί υπερβολή; Σαφώς και όχι. Πρόκειται για αναγκαία αύξηση με τεράστιο όφελος για τους ασθενείς. Και υπάρχουν πολλές ακόμη περιπτώσεις. Οι ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα, άνθρωποι που πάσχουν από ορισμένα είδη καρκίνου, που στο παρελθόν δεν καλύπτονταν από κάποια θεραπεία και σήμερα η επιστήμη διαθέτει θεραπευτικές επιλογές. Αυτό είναι ένα σαφές όφελος, είναι ο σκοπός της επιστήμης. Υπάρχουν τρόποι ώστε να μην στερήσουμε από τους ασθενείς αυτούς την πρόσβαση, αλλά να εξοικονομήσουμε από αλλού τους πόρους, κάνοντας έναν εξορθολογισμό των συνολικών δαπανών και διασφαλίζοντας διαφάνεια προμηθειών σε κάθε επίπεδο.

Εσείς έχετε ήδη τρία φάρμακα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Μιλήστε μας για τα νέα που αναμένετε;


Το πιο άμεσο είναι μια νέα θεραπεία πρώτης γραμμής από το στόμα. Έχει πάρει έγκριση στην Ευρώπη από την αρχή του έτους και κυκλοφορεί ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Στις ΗΠΑ, που κυκλοφορεί ήδη ενάμιση χρόνο, έχει χαρακτηριστεί ως το πιο δυνατό λανσάρισμα προϊόντος των τελευταίων ετών. Συνολικά, πάνω από 65.000 ασθενείς στον κόσμο έχουν ήδη πρόσβαση στη θεραπεία, που τόσο οι έρευνες που στήριξαν την αδειοδότησή του όσο και η κλινική του πρακτική έχουν δείξει πολύ καλά αποτελέσματα. Αυτή είναι μόνο η αρχή. Είμαστε συνεργάτες της Biogen Idec που έχει επενδύσει και επενδύει σημαντικά στον τομέα της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, επομένως το επόμενο διάστημα ελπίζουμε και σε άλλα νέα. Και στον τομέα της ογκολογίας αναμένουμε εξελίξεις. Το επόμενο διάστημα αναμένουμε να πάρουν έγκριση κυκλοφορίας σημαντικά νέα προϊόντα για αιματολογικές κακοήθειες όπως το πολλαπλό μυέλωμα και το λέμφωμα, αλλά και για συμπαγείς όγκους, όπως ο καρκίνος του μαστού ή του παγκρέατος. Τέλος εντός του 2015, αναμένουμε ένα προϊόν της Celgene για την ψωριασική αρθρίτιδα και την ψωρίαση, που και αυτό έχει χαρακτηριστεί blockbuster. Συνολικά, από τα προϊόντα που εγκρίθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχουν 7 προϊόντα από όλες τις φαρμακευτικές που χαρακτηρίζονται από τους αναλυτές ως blockbusters. Εμείς έχουμε τα δύο από αυτά, επομένως καταλαβαίνετε πως είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το μέλλον.

Πως σχολιάζετε την κυκλοφορία καινοτόμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά;

Tα καινοτόμα φάρμακα που εγκρίνονται από τον FDA και τον EMA κάθε χρόνο, δεν είναι εκατοντάδες, είναι 20-30. Εάν θέλουμε να διασφαλίσουμε πρόσβαση των ασθενών στην καινοτομία και τα οφέλη που αυτή έχει, θα πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός ώστε τα συγκεκριμένα φάρμακα να μην καθυστερούν. Μέχρι πρόσφατα περιμέναμε 2-2,5 χρόνια για να πάρουν νέα φάρμακα τιμή. Αυτή η καθυστέρηση έχει συνέπειες και για τους ασθενείς και για το σύστημα υγείας, καθώς πολλά από αυτά μπορούν μεσοπρόθεσμα να συμβάλουν στη μείωση του κόστους περίθαλψης.

Ποιες είναι οι επιχειρηματικές σας βλέψεις το επόμενο διάστημα;

Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η ελληνική αγορά και η διεύρυνση του χαρτοφυλακίου μας. Είμαστε ελληνική εταιρία, επενδύουμε εδώ, θέλουμε να εισάγουμε νέες θεραπείες από τους υφιστάμενους συνεργάτες μας και δουλεύουμε διαρκώς ώστε να διευρύνουμε και το δίκτυο των συνεργατών μας. Δεύτερον, αν ομαλοποιηθεί πλήρως η κατάσταση στην Ελλάδα, εξετάζουμε την είσοδο στο Χρηματιστήριο και τρίτον μελετάμε διάφορα πλάνα ανάπτυξης τόσο στα Βαλκάνια όσο και σε άλλους τομείς, πέραν του συνταγογραφούμενου φαρμάκου. Διαθέτουμε ήδη μια επιτυχημένη θυγατρική στην Κύπρο και δραστηριοποιούμαστε σε αγορές των Βαλκανίων, στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κροατία, όμως δεν έχουμε εντατικοποιήσει τη δραστηριότητά μας εκεί λόγω της γενικότερης κρίσης στην περιοχή και των προβλημάτων που αντιμετωπίζαμε στην ελληνική αγορά. Τώρα, αρχίζουμε να βλέπουμε πάλι πιο ζεστά το θέμα των επενδύσεων τόσο σε νέες αγορές όσο και σε νέους τομείς.

Σκέφτεστε να επενδύσετε στα ΜΗΣΥΦΑ;

Είναι ένας τομέας που εξετάζουμε. Ενδιαφερόμαστε όμως για προϊόντα που θα προσθέτουν θεραπευτική αξία στους ασθενείς και επιχειρηματική αξία στην εταιρεία μας.

Συνολικά ως Genesis Pharma , ποια είναι για εσάς η νούμερο ένα προτεραιότητα;

Να έχουν όλοι οι ασθενείς στην Ελλάδα άμεση πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες σε σύγκριση με τον μέσο ευρωπαίο πολίτη. Έχουμε χτίσει ένα άριστο δίκτυο συνεργατών από το εξωτερικό, οι εταιρίες που συνεργαζόμαστε θεωρούνται blue chips και στόχος μας είναι να μπορούμε να εισάγουμε τα φάρμακα των εταιρειών που αντιπροσωπεύουμε στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Η πρόσβαση είναι ο πρωταρχικός στόχος και στα καλά και στα δύσκολα και αφορά τόσο υπάρχοντα όσο και μελλοντικά προϊόντα. Και θα σας εξηγήσω τι εννοώ. Ακόμη και όταν αντιμετωπίζαμε τεράστιες δυσκολίες με τα ομόλογα, τα χρέη, τα rebates, τα clawbacks κτλ, ποτέ δεν περικόψαμε παραγγελία από το κράτος για φάρμακα μας. Παράλληλα, έχουμε δημιουργήσει ειδικό τμήμα στην εταιρεία που αναζητά διαρκώς νέες εταιρείες που κάνουν πρωτοποριακή έρευνα και νέα καινοτόμα προϊόντα που βρίσκονται σε ένα καλό στάδιο ανάπτυξης , ώστε να μπορούμε να πάρουμε τα δικαιώματα διανομής τους στην ΝΑ Ευρώπη, με έμφαση στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερή σας κατάκτηση;

Αντιπροσωπεύουμε αυτή τη στιγμή δύο από τις τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες βιοτεχνολογίας σε κεφαλοποίηση στον κόσμο, με ένα εξαιρετικό pipeline και άλλες επτά πολύ καινοτόμες εταιρείες. Καταφέραμε, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε, να έχουμε μακροχρόνια συμβόλαια και να εξασφαλίσουμε όλα τα νέα τους προϊόντα για τα επόμενα χρόνια. ‘Ηταν μια πολύ δύσκολη διαδικασία γιατί η κρίση που αντιμετώπισε συνολικά η χώρα και ο κλάδος αποτέλεσε αφορμή ορισμένες να κάνουν σενάρια απεμπλοκής, ώστε η δραστηριότητά τους στην Ελλάδα να μην επηρεάσει την ευρωπαϊκή τους δραστηριότητα, κυρίως σε θέματα τιμών. Εμείς όχι μόνο τους πείσατε να μείνουν, τους πείσατε να μας βελτιώσουν τους όρους συνεργασίας, να μας δώσουν όλα τα νέα προϊόντα, να μείνουν στην Ελλάδα και να μας δώσουν και μακροχρόνια συμβόλαια. Αυτό μαζί με μια σειρά από στοχευμένες δράσεις, οικονομική στήριξη από τους μετόχους, επιμήκυνση δανείων από τις τράπεζες, μας επέτρεψε να αναστρέψουμε την τεράστια ζημιά των ομολόγων και να βάλουμε νέες βάσεις ανάπτυξης.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας πω και συγχαρητήρια για τις νέες σας τιμητικές διακρίσεις που έρχονται να προστεθούν …12ο βραβείο για το εργασιακό περιβάλλον, 4ο βραβείο για το πρόγραμμα υπευθυνότητας, προσωπικές διακρίσεις για την ποιότητα και την πορεία σας ως αυτοδημιούργητου επιχειρηματία. Αυτό που οφείλεται; Έχετε κάποιο μυστικό;
Πολλοί μας ρωτάνε αν υπάρχει μυστικό. Όχι, μυστικό δεν υπάρχει. Δεν κάνουμε τίποτα περισσότερο από το να δουλεύουμε σωστά, επαγγελματικά, ηθικά και με διαφάνεια. Αυτός ήταν ο στόχος όταν είμαστε δέκα άνθρωποι στην εταιρεία, αυτός είναι ο στόχος μας σήμερα. Φροντίζουμε η εταιρεία μας να δουλεύει με ποιότητα σε κάθε στάδιο από τα logistics μέχρι τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, από το marketing μέχρι τις πωλήσεις. Σεβόμαστε και στηρίζουμε τους δικούς μας ανθρώπους. Έχουμε κτίσει ένα καλό βιογραφικό για την εταιρεία μας, με σημαντικά ονόματα συνεργατών που γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενό τους. Αυτή η συστηματική δουλειά μας έχει φέρει και μια σειρά διακρίσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και έχει εδραιώσει μια καλή φήμη για την εταιρεία μας Genesis Pharma.

πηγή: www.life2day.gr