Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Εισπράκτορες με το…ζόρι! Σάλος στα νοσοκομεία για τις οδηγίες να εισπράττουν οι γιατροί το «5ευρω»!

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 
Σάλος έχει προκληθεί στα νοσοκομεία της 4ης υγειονομικής περιφέρειας μετά την εντολή του περιφερειάρχη υγείας να εισπράττεται από γιατρούς και εργαζόμενους το 5ευρω της εισόδου από τους ασθενείς με κάθε τρόπο.
 
Σε καιρό κρίσης και ενώ πολλοί συνάνθρωποί μας δεν έχουν τα προς το ζην, φαίνεται πως γίνονται προσπάθειες να μη χαθεί ούτε ευρώ από τα νοσοκομεία προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα. 



Και επειδή σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς αδυνατούν να καταβάλουν έστω και το 5ευρω της υποχρεωτικής εισόδου, οι νέες οδηγίες της 4ης υγειονομικής περιφέρειας υποχρεώνουν γιατρούς και εργαζόμενους να μην εξετάζουν τους αρρώστους εάν αυτοί προηγουμένως δεν έχουν περάσει από τα ταμεία. 
 
Η εντολή αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρη Βαρνάβα να δηλώνει: «Η ΟΕΝΓΕ και οι Ενώσεις Νοσοκομειακών γιατρών της χώρας έχουν αντιταχθεί με κατηγορηματικό τρόπο στην είσπραξη 5 ευρώ από πολίτες που επισκέπτονται ως ασθενείς Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας της χώρας.
 
Θεωρούμε πως πρόκειται για μέτρο ηθικά και ιατρικά απαράδεκτο, διότι εμποδίζει τους ασθενείς να επισκεφτούν υπηρεσίες υγείας τις οποίες έχουν ανάγκη. Ιδιαίτερα σήμερα, που χιλιάδες οικογένειες δεν διαθέτουν τα στοιχειώδη για τη διατροφή και την επιβίωσή τους, αποτελεί πρόκληση να αφαιμάσσεται το πενιχρό τους εισόδημα επειδή είχαν την ατυχία να πάσχουν από οξύ ή χρόνιο πρόβλημα υγείας».
 
Ωστόσο έγγραφο της διοίκησης της 4ης υγειονομικής περιφέρειας και συγκεκριμένα του υποδιοικητή κ.Μόσχου εξαναγκάζει τους γιατρούς αλλά και το διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό να μετατρέπονται σε κυνηγούς πεντάευρων, όπως επισημαίνει ο κ.Βαρνάβας, προκειμένου να αυξηθούν οι εισπράξεις των Νοσοκομείων.
 
«Πριν ακόμη ο γιατρός εξετάσει το περιστατικό και αποφανθεί εάν πρόκειται για επείγον ή χρόνιο περιστατικό, ο ασθενής οφείλει σύμφωνα με τον κ. Μόσχου να καταβάλλει τα 5ευρω, ακόμη και στις περιπτώσεις που σύμφωνα με τις εγκυκλίους του υπουργείου Υγείας δεν υποχρεούται. Σύμφωνα με το έγγραφο επακολουθεί κυκεώνας διατυπώσεων και διασταυρώσεων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα 5ευρά αντιστοιχούν στις εισόδους ασθενών και έπονται έμμεσες απειλές για γιατρούς που δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στα καθήκοντα ταμία» υπογραμμίζει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών.
 
Και η υπόθεση δε σταμάτησε εδώ καθώς μετά την έκδοση του εγγράφου οι Διοικητές των Νοσοκομείων άρχισαν να πιέζουν με κάθε τρόπο τους γιατρούς και το προσωπικό να κάνουν τους εισπράκτορες.
 
Ωστόσο να σημειωθεί ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί από την πρώτη στιγμή είχαν εκφράσει την έντονη αντίδρασή τους στην είσπραξη τέτοιων εισιτηρίων τη στιγμή μάλιστα που η συμμετοχή των ασθενών στην περίθαλψη αυξάνεται μέρα με τη μέρα. 
 
Γι αυτό και ο Δημήτρης Βαρνάβας αναφέρει: «Ως νοσοκομειακοί γιατροί έχουμε δηλώσει κατ΄ επανάληψη ότι θα εξετάζουμε όλους τους ασθενείς που έχει ανάγκη τις υπηρεσίες μας, χωρίς να ασχολούμαστε εάν κατέβαλαν στο ταμείο το επαχθές μέτρο του εισιτηρίου των 5 ευρώ».   

www.iatropedia.gr