Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Έρχονται ισοδύναμα μέτρα για το πλαφόν συνταγογράφησης και ποινές σε φαρμακοποιούς

Ισοδύναμα μέτρα μελετά το υπουργείο Υγείας μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κάνει δεκτή την αίτηση αναστολής του ΙΣΑ για το πλαφόν συνταγογράφησης.

Ήδη, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μελετά τι θα προτείνει στην τρόικα προκειμένου να αντικατασταθεί το μέτρο του πλαφόν της συνταγογράφησης, ενώ ένα από τα μέτρα που δεσμεύθηκε στον Ιατρικό Σύλλογο ότι θα αναλάβει είναι η επιβολή ποινών για τη χορήγηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή.



Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Α. Γεωργιάδης στο δ.σ. του ΙΣΑ, θα προχωρήσει άμεσα σε ειδική νομοθετική ρύθμιση που θα επιβάλλει ποινή στους παραβάτες του νόμου 1049/13 για τη χορήγηση συνταγοργαφούμενων φαρμάκων χωρίς συνταγή.

Ο ΙΣΑ ξεκαθάρισε στον υπουργό Υγείας ότι τα ισοδύναμα μέτρα που θα ληφθούν, δεν πρέπει να αφορούν οριζόντιες περικοπές που αφαιρούν από τον άρρωστο την περίθαλψή του.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλης τόνισε στον υπουργό ότι «ο πρώτος και κύριος τρόπος εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης και της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, είναι η σύσταση ενός Οργάνου του Υπουργείου Υγείας που θα ελέγχει τη χορήγηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων με ιατρική συνταγή στα φαρμακεία».