Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

2014: Πανάκριβα ΜΥΣΥΦΑ, βαρύ "χαράτσι" για νοσηλεία στο ΕΣΥ και διάλυση του ΕΟΠΥΥ!

Από Βασίλη Βενιζέλο


Τρεις θα είναι οι πλέον σημαντικές αλλαγές στον χώρο του δημοσίου συστήματος Υγείας, τις οποίες φέρνει το 2014, μία εκ των οποίων αρχίζει ήδη να εφαρμόζεται από... σήμερα, 2 Ιανουαρίου 2014: Η καθολική υποχρέωση για καταβολή "εισιτηρίου" ύψους 25 ευρώ για νοσηλεία στο ΕΣΥ, ακόμη κι εάν πρόκειται για νοσηλεία ενός εικοσιτετραώρου για προληπτικούς λόγους!
Η δεύτερη αλλαγή την οποία φέρνει άμεσα το 2014 είναι η μεταφορά της αρμοδιότητας για 1.200 περίπου φαρμακευτικά σκευάσματα στο υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου αυτά να πωλούνται και από τα σούπερ μάρκετ όλης της χώρας, και μάλιστα με παράλληλη πλήρη απελευθέρωση των τιμών τους, δηλαδή, με άλλα λόγια, με παράλληλη εκτίναξη των τιμών τους στα ύψη!
Η τρίτη σημαντική αλλαγή η οποία έρχεται από τις αρχές του 2014 είναι η διάλυση του πολύπαθου Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και η δημιουργία ενός νέου, ενιαίου ασφαλιστικού Οργανισμού, ο οποίος θα είναι αποκλειστικά αγοραστής υπηρεσιών από το δημόσιο σύστημα Υγείας και τον ιδιωτικό τομέα Υγείας.


Η "τιμωρία" των φτωχών και της βραχείας νοσηλείας...


Αντιστρόφως προοδευτική και, συνεπώς, υπέρμετρα επιβαρυντική για τους ασφαλισμένους με χαμηλά και πολύ χαμηλά εισοδήματα είναι η υποχρέωση για την καταβολή 25 ευρώ για νοσηλεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας!

Είναι καταφανές ότι με αυτόν τον λογιστικό, αλλά άκρως κοινωνικά ανάλγητο τρόπο επιχειρείται αρρήτως η "τιμωρία" των ασφαλισμένων στις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες υπάρχει ανάγκη για μια σύντομη και βραχεία νοσηλεία σε νοσοκομείο του ΕΣΥ, ενώ ο αδιαφοροποίητος χαρακτήρας του "εισιτηρίου" επιβαρύνει υπερπολλαπλάσια το εισόδημα των πολύ χαμηλών εισοδηματικών κατηγοριών ασφαλισμένων!
Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έχει αναγνωρίσει πρόσφατα ότι το συγκεκριμένο μέτρο χρήζει διευκρινίσεων σε αρκετά σημεία, το γεγονός το οποίο παραμένει είναι ότι με την υποχρέωση για καταβολή "εισιτηρίου" 25 ευρώ θα επιβαρύνονται ακόμη και ασφαλισμένοι και ασθενείς οι οποίοι υποχρεώνονται ακουσίως σε νοσηλεία στο ΕΣΥ, έστω και για... ένα εικοσιτετράωρο! Οι περιπτώσεις είναι πολλές, αφορούν πολύ ευαίσθητες κοινωνικώς καταστάσεις, αλλά η γραφειοκρατική ψυχρότητα του μέτρου είναι τέτοια που δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατόν να προσδιορισθούν νομοθετικά ούτε καν οι αυτονόητες και πιο επείγουσες εξαιρέσεις από αυτό... Του μέτρου εξαιρούνται γενικώς μόνον οι χρονίως πάσχοντες, οι οποίοι εισάγονται συχνά ή τακτικά για νοσηλεία σε νοσοκομείο του ΕΣΥ. Πάλι καλά...

Επίσης, με την υποχρέωση για καταβολή 1 ευρώ υπέρ ΕΟΠΥΥ ανά εκτελούμενη συνταγή επιβαρύνονται από τις 8 - 10 Ιανουαρίου όλοι οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού, ενώ κάθε συνταγή, υπενθυμίζεται, δεν μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερα των τριών φαρμακευτικών σκευασμάτων...


Σε νέα ύψη οι τιμές 1.200 ΜΥΣΥΦΑ!


Την ίδια στιγμή, χωρίς νέα τιμολόγηση για το επικείμενο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων παρέμειναν 1.200 περίπου φαρμακευτικά σκευάσματα, καθώς ο Άδωνις Γεωργιάδης αποδέχθηκε τελικά την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου και τυπικώς το αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, η αρμοδιότητα για τα συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα να "περάσει" στο υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου αυτά να τεθούν υπό το καθεστώς της πλήρους απελευθέρωσης των τιμών τους, αλλά και των δικτύων διανομής τους.

Πρόκειται για όλα τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ), καθώς και όλα τα τιμολογημένα και αδειοδοτημένα, αλλά μη αποζημιούμενα από τα ασφαλιστικά ταμεία φαρμακευτικά σκευάσματα.

Το γεγονός ότι η μεταφορά της αρμοδιότητας για τα συγκεκριμένα 1.200 περίπου φαρμακευτικά σκευάσματα στο υπουργείο Ανάπτυξης αποτελεί αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας, συνοδευόμενο από την πλήρη απελευθέρωση των τιμών τους, αλλά και το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα ήταν τα μόνα τα οποία δεν έλαβαν την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου μειώσεις στις τιμές τους, συνιστούν πολύ βάσιμες ενδείξεις ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης συνάδουν απολύτως με την επιθυμία της φαρμακοβιομηχανίας για δραματικές αυξήσεις στις τιμές των συγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία θα πωλούνται στο εξής ακόμη και από τα σούπερ μάρκετ όλης της χώρας.


Μόνον "βασικές" υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας...


Τέλος, στη "γραμμή" την οποία έχει χαράξει η Task Force Greece και επιβεβαίωσε πανηγυρικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πρόσφατο διεθνές συνέδριο "Health in Action", μόνον "βασικές" υπηρεσίες Υγείας θα παρέχει στο εξής η δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας της χώρας μας, με την οριστική κατάργηση του ΕΟΠΥΥ...

Ο νέος, ενιαίος ασφαλιστικός Οργανισμός ο οποίος θα δημιουργηθεί στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα αποτελεί αποκλειστικά και μόνον αγοραστή υπηρεσιών Υγείας από το δημόσιο σύστημα Υγείας και τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, με την ελληνική κυβέρνηση να είναι υποχρεωμένη να παρουσιάσει εντός του Ιανουαρίου στην Κομισιόν και την τρόικα τη "δέσμη" των "βασικών" υπηρεσιών Υγείας οι οποίες θα παρέχονται από τη δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους της χώρας.
Εν κατακλείδι, αξίζει να υπενθυμίσουμε εκείνο το οποίο επεσήμανε μεταξύ άλλων με έμφαση, σε συνέντευξή του στην "Αυγή" της περασμένης Κυριακής, ο επιστημονικός συνεργάτης του τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημοσίας Υγείας (ΕΣΔΥ) Κώστας Αθανασάκης:

"Η 'μεταρρύθμιση' του ΕΟΠΥΥ θα σημάνει περαιτέρω συρρίκνωση του δημοσίου συστήματος Υγείας στη χώρα μας. Οι απο-ασφαλισμένοι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ αποτελούν σήμερα τα πρώτα σημάδια της προδιαγεγραμμένης πορείας προς την αποκλειστική κυριαρχία της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας, τύπου Ολλανδίας, στην Ελλάδα"...

πηγή: ygeia360