Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

ΠΦΣ: 10 μύθοι για τα ΜΥΣΥΦΑ

Συνάδελφοι

Εδώ και αρκετό καιρό έχει διαφανεί η αρπακτική διάθεση των super markets και άλλων μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων να αποσπάσουν κομμάτι της φαρμακευτικής περίθαλψης, σαν ένα ακόμα συστατικό του προϊοντικού τους μίγματος. Δυστυχώς, τα συμφέροντα αυτά βρήκαν συμμάχους σε πολιτικούς, υπέρμαχους της άκριτης «φιλελευθεροποίησης» της αγοράς, και σε τεχνοκράτες, που δεν υπολογίζουν κανένα κοινωνικό κόστος ή ανθρώπινη παράμετρο μπροστά στο κέρδος.




Οι πιέσεις που δέχεται το ασφαλιστικό σύστημα σε όλη την Ευρώπη και η οικονομική κρίση στη χώρα μας αποτέλεσε γι’ αυτούς τους κύκλους τη χρυσή ευκαιρία για τον στόχο τους, που δεν είναι άλλος από την άρση της αποκλειστικής διάθεσης από τα φαρμακεία των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ = Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα), καθώς και άλλων ευαίσθητων για την υγεία προϊόντων (συμπληρώματα διατροφής, βρεφικά γάλατα).

Στην προσπάθειά τους να «χρυσώσουν το χάπι», υιοθέτησαν μια σειρά από μύθους που, ναι μεν δεν αντέχουν σε αντικειμενική κριτική, είναι όμως πρόσφοροι για λαϊκισμό σε μια χώρα που υποφέρει από τις συνέπειες της κρίσης.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, αλλά και ο κάθε φαρμακοποιός, έχουν την υποχρέωση να απαντήσουν σε αυτήν τη δημαγωγία υπεύθυνα, με αντικειμενικά και επιστημονικά επιχειρήματα και με γνώμονα την εξυπηρέτηση της δημόσιας υγείας και της φαρμακευτικής περίθαλψης. Οι παρακάτω γραμμές είναι αφιερωμένες σε αυτήν την προσπάθεια.

Κυριάκος Θεοδοσιάδης
Πρόεδρος ΠΦΣ