Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

ΕΟΠΥΥ: τέλος ελλειμμάτων το 2013 λέει ο Κοντός

Από το τέλος του 2013 ο ΕΟΠΥΥ θα σταματήσει να παράγει ελλείμματα δήλωσε χθες το βράδυ ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός, προσθέτοντας ότι θα πρέπει όλοι μας να προσαρμοστούμε στο μοντέλο της ορθολογικής κατανομής πόρων.

«Η άσκηση που καλούμαστε όλοι να λύσουμε είναι δύσκολη, γιατί αφορά και θέματα τιμών και συμμετοχών τους ασθενούς στο σύστημα, ενώ όλα αυτά πραγματοποιούνται σε μία εποχή που ο ΕΟΠΥΥ διέρχεται έντονη μεταρρυθμιστική περίοδο», τόνισε ο κ. Κοντός σε εκδήλωση της Stat Bank για την Υγεία, το Φάρμακο και την Ομορφιά 2013.



Η εξίσωση που καλούμαστε επομένως να λύσουμε είναι δύσκολη, συνέχισε, γιατί η πολιτική μας, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει και τις τιμές, και τον όγκο και τα γενόσημα και τα καινοτόμα φάρμακα, τα οποία θα πρέπει να απολαμβάνουν οι έλληνες πολίτες χωρίς όμως ταυτόχρονα να επιβαρύνεται το σύστημα. Ο ΕΟΠΥΥ πάντως, από το 2013 και αυτό θα φανεί πιο έντονα το 2014, συνέχισε, θα σταματήσει να παράγει ελλείμματα. 

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ αναφέρθηκε ακόμη και στην γενικότερη δημοσιονομική κατάσταση, τονίζοντας, ότι ζούμε πλέον με πολύ περιορισμένους πόρους και γι αυτό ακριβώς, θα πρέπει να προσαρμοστούμε όλοι- ασφαλισμένοι και πάροχοι υγείας- σε μία πιο ορθολογική κατανομή.
Ταυτόχρονα, συνέχισε, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει να έχει έντονα αντανακλαστικά, και για τον λόγο αυτό επενδύει στον κλινικό έλεγχο, ενώ υλοποιεί διαρκώς ελέγχους σε ζητήματα  παραβατικότητας.

πηγή:onmed