Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Ραγδαία αύξηση συμμετοχής ασφαλισμένων, από πότε θα ισχύσει, ποια η επιπλέον επιβάρυνση (γράφημα συναδέλφων)

Όπως είναι γνωστό, εκδόθηκε υπουργική απόφαση με το ΦΕΚ 2219/9-9-2013 σύμφωνα με το οποίο καταργείται η από κοινού συνεισφορά EOΠΥΥ-ασφαλισμένων της επιπλέον διαφοράς μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής των φαρμάκων.

Έως τώρα την διαφορά μοιράζονταν εξίσου ο ΕΟΠΥΥ και ο ασφαλισμένος (50-50). Πλέον, θα την επιβαρύνονται εξ ολοκλήρου οι ασφαλισμένοι (100-0). Αυτό το ΦΕΚ δεν είχε εφαρμοστεί ακόμα, όμως αιφνιδιαστικά χθες πάρθηκε η απόφαση να τεθεί σε εφαρμογή.

Ο ΠΦΣ με χθεσινό επείγον αίτημά του, «πάγωσε» τη διαδικασία αφού από την...




... ΗΔΙΚΑ δεν δόθηκαν στις εταιρείες διαχείρισης προγραμμάτων οι απαραίτητες μεταβλητές για να προωθηθεί η λογιστική αυτή αλλαγή. Προέκυπταν πολλά σφάλματα, κάτι που θα οδηγούσε σε πολλαπλά προβλήματα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες πληροφορίες, προκύπτει ότι η εφαρμογή της νέας συμμετοχής των ασφαλισμένων θα τεθεί σε ισχύ από Δευτέρα το πρωί.

Για να δούμε όμως πώς θα κυμανθεί η επιπλέον επιβάρυνση στον ασφαλισμένο μετά την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού συμμετοχής.

Το παρακάτω γράφημα επιμελήθηκαν οι συνάδελφοι Παναγιώτης Ζαρογουλίδης και Δημήτρης Μηνοβγιούδης σε συνεργασία με την εταιρεία διαχείρισης προγράμματος Europharmacy Hellas:
Παναγιώτης Ζαρογουλίδης-Δημήτρης Μηνοβγιούδης
«Φαρμακευτική Συμμαχία Πέλλας»