Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Γράμμα από το Ηνωμένο Βασίλειο: Μείωση φαρμακευτικής δαπάνης οδηγεί τους ασθενείς σε αθέτηση της θεραπείας τους

Το ελληνικό Υπουργείο πρόσφατα δημοσίευσε θετικό κατάλογο φαρμάκων, ο οποίος τίθεται σε ισχύ στις 10 Οκτωβρίου και δεν περιλαμβάνει νέα καινοτόμα φάρμακα τα οποία κοστολογήθηκαν τον Αύγουστο.

Ο νέος θετικός κατάλογος καλύπτει περισσότερα από 7.600 προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων 1.223 νέων generics που κοστολογήθηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, και επιβάλλει μειώσεις των τιμών οι οποίες κυμαίνονται από 0,1% έως 43% .

Κανένα από τα 100 περίπου νέα καινοτόμα φάρμακα που έλαβαν τιμές τον Αύγουστο -τα πρώτα που κοστολογούνται για πάνω από 30 μήνες τώρα- δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο. Το υπουργείο λέει ότι αυτά σύντομα θα υποβληθούν σε αξιολόγηση για την ένταξη σε ένα νέο συμπληρωματικό θετικό κατάλογο.




Ωστόσο , οι αναλυτές της IHS Global Insight σημειώνουν ότι : "λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης στο όριο των 2δις €, το οποίο είναι περίπου 50 % λιγότερες δαπάνες σε σχέση με το 2011 , υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα ότι μόνο ένας περιορισμένος αριθμός αυτών των φαρμάκων θα εγκριθεί για αποζημείωση."

Η κυβέρνηση έχει επίσης στόχο την προώθηση της διείσδυσης των φαρμάκων κοινόχρηστης ονομασίας (generics). H Επιτροπή Διάσωσης στην Ελλάδα "τρόικα" -δηλ. η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα , η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - ζήτησε αναλογία γενόσημων φαρμάκων στο 60 % της εθνικής αγοράς φαρμάκων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους -ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο, δεδομένου ότι το τρέχων επίπεδο είναι μόλις στο 18 %. Στο μέλλον, οι ασθενείς που επιθυμούν να λάβουν ένα πρωτότυπο ή υπό προστασία διπλώματος ευρεσιτεχνίας (off patent) φάρμακο και όχι ένα generic θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν το σύνολο της διαφοράς μεταξύ των λιανικών τιμών των φαρμάκων που θέλουν και της τιμής αναφοράς τους. Αν επιλέξουν generics, η συμμετοχή τους θα είναι το ήμισυ της διαφοράς .

Το Υπουργείο αποκάλυψε επίσης τα πρώτα «θεραπευτικά πρωτόκολλα» - χρόνιες παθήσεις για τις οποίες οι γιατροί θα πρέπει να συνταγογραφούν συγκεκριμένα φάρμακα. Τα πρώτα 19 πρωτόκολλα καλύπτουν πέντε ομάδες ασθενειών -διαβήτης, δυσλιπιδαιμία, υπέρταση, νευρολογικές διαταραχές και οστεοπόρωση- που μαζί αντιπροσωπεύουν το 50% για τα μηνιαία έξοδα επιστροφής του Εθνικού Οργανισμού στην Ελλάδα Παροχής Υγείας (ΕΟΠΥΥ) .

Το επόμενο σύνολο πρωτοκόλλων θα καλύψει ρευματολογικές θεραπείες και τα φάρμακα βιοτεχνολογίας. Τα τελευταία επί του παρόντος χρησιμοποιούνται υπερβολικά στην Ελλάδα, λέει το υπουργείο.

Εν τω μεταξύ , μια νέα έρευνα αναφέρει ότι το 28,4 % των Ελλήνων ασθενών λένε ότι αραιώνουν την πρόσληψη των φαρμάκων τους, ώστε να μπορούν να διαρκούν αυτά περισσότερο. Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, διαπίστωσε επίσης ότι περισσότερο από το ήμισυ των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να πληρώσουν για τα φάρμακα που χρειάζονται.

πηγή:PharmaTimes