Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

SOS από τους φαρμακοποιούς: «Μπαίνουμε σε υγειονομική κρίση» προειδοποιεί ο Κ. Θεοδοσιάδης

Για τον κίνδυνο η χώρα να εισέλθει σε «υγειονομική κρίση» προειδοποιεί ο πρόεδρος τουΠανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης, με αφορμή την έλευση της Τρόϊκας, τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα.

«Η φαρμακευτική δαπάνη για το 2014 πρέπει τουλάχιστον να παραμείνει στα ίδια επίπεδα με το 2013, δηλαδή τα 2,37 δις. Ευρώ» επισημαίνει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

«Τα μέλη της τρόϊκας δεν μπορεί να ζητήσουν πάλι περιορισμό στις...


... δαπάνες. Θα πάμε σε ανθρωπιστική κρίση, δεν υπάρχει άλλο λίπος πλέον… Στο τέλος κινδυνεύουμε ο ασφαλισμένος να πληρώνει εξ ολοκλήρου τα φάρμακα από την τσέπη του!
Έχουμε την μεγαλύτερη μείωση και από τις άλλες χώρες του μνημονίου. Το δε παράδοξο στην όλη ιστορία είναι πως ο ΦΠΑ υπολογίζεται σαν δημοσιονομική δαπάνη, ενώ στην πραγματικότητα είναι έσοδο του κράτους! Αυτά όλα πρέπει να τα δεί η Τρόϊκα» δηλώνει o κος Θεοδοσιάδης.

Στην ερώτηση για το πως θα αντιδράσουν οι φαρμακοποιοί καθώς η Τρόϊκα πιθανότατα θα ζητήσει και πάλι να μειωθούν τα κέρδη των φαρμακοποιών ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου απαντάει:

«Το καθαρό ποσοστό κέρδους του φαρμακείου είναι της τάξεως του 5-7% . Ο φαρμακοποιός σήμερα μετά βίας εξασφαλίζει έναν αξιοπρεπή μισθό , από ένα φαρμακείο στο οποίο έχει επενδύσει πάνω από 100.000 ευρώ και εργάζεται πάνω από 60 ώρες εβδομαδιαίως μαζί με τις αργίες , τις εορτές, τις διανυκτερεύσεις κλπ
Εάν συνυπολογίσει κανείς την μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές μας , την κατακόρυφη πτώση του τζίρου , την αύξηση της φορολογίας τότε προφανώς είμαστε ακόμη πιο κάτω
Για περαιτέρω μείωση δεν συζητάμε καθόλου. Στην περίπτωση αυτή θα παραδώσουμε τα κλειδιά των φαρμακείων μας στην Πολιτεία. Τα φαρμακεία δεν είναι εμπορικές επιχειρήσεις. Είναι πυλώνες της φαρμακευτικής περίθαλψης. Αντιλαμβανόμαστε τις δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας και επιδεικνύουμε τη μέγιστη δυνατή κατανόηση. Από την πλευρά της πολιτείας αναμένουμε ανάλογη προσέγγιση-αντιμετώπιση. Κοινός στόχος όλων μας είναι η βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ, η σωστή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του Ελληνικού λαού στα πλαίσια ενός ασφαλιστικού συστήματος χωρίς σπατάλες αλλά με κυρίαρχο στόχο την προστασία της Δημόσιας υγείας.

Ο κύριος Θεοδοσιάδης αναφέρεται και στις αντιδράσεις στο ενδεχόμενο τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα να πωλούνται ενδεχομένως από Σούπερ Μάρκετ.

«Πρόκειται για φάρμακα τα οποία απευθύνονται στα συμπτώματα μικροενοχλήσεων της υγείας των οποίων η διάρκεια δεν ξεπερνά λίγα εικοσιτετράωρα. Δεν έχουν να κάνουν με τη θεραπεία αλλά μόνο με την ανακούφιση συμπτωμάτων. Επομένως η χορήγηση τους πρέπει να γίνεται μόνο από φαρμακεία όπου ο φαρμακοποιός έχει την απαραίτητη επιστημονική και επαγγελματική συγκρότηση και γνώση. Η ανεξέλεγκτη πώληση τους εγκυμονεί κινδύνους για την Δημόσια Υγεία .
Για παράδειγμα σύμφωνα με ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) η αλόγιστη χρήση της παρακεταμόλης (DEPON. PANADOL κλπ) εξακολουθεί να παραμένει η πλέον κοινή αιτία οξείας ηπατικής ανεπάρκειας στις ανεπτυγμένες χώρες.
Μια σειρά φαρμάκων ΜΥΣΥΦΑ για το κοινό κρυολόγημα περιέχουν ποσότητες μεθαμφεταμίνης ικανές να απορρυθμίσουν την αντιϋπερτασική αγωγή μεγάλου ποσοστού ανθρώπων. Οι συνέπειες είναι ακόμη χειρότερες αν συνδυασθούν με την κατανάλωση καφεΐνης .
Να σας πω και άλλο παράδειγμα που αφορά τη χρήση κοινών spray για τη «βουλωμένη μύτη» ,και για την εύκολη παραγωγή φθηνών διεγερτικών ουσιών .Είναι ιδιαίτερα έντονες οι προειδοποιήσεις της DEA στις ΗΠΑ για το « σπιτικό extasy» που προέρχεται από τα spray συναχιού ελεύθερης πώλησης»

Για τα προβλήματα του ΕΟΠΥΥ, που καθυστερεί να εξοφλήσει τα χρέη του σε παρόχους Υγείας οι φαρμακοποιοί απαντούν:
«Ζητάμε να ορισθεί τακτή ημερομηνία πληρωμής σταθερή κάθε μήνα για να μπορούμε να προγραμματίσουμε τις υποχρεώσεις μας. Είναι απαραίτητη η νομοθετική ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών (2010-2012).
Αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ διοικητικής ανεπάρκειας να υπάρχουν χρήματα για τον σκοπό αυτό, να μην διατίθενται στους δικαιούχους και στο τέλος η χώρα να δέχεται κίτρινη κάρτα από την Τρόϊκα διότι δεν γίνεται το αυτονόητο!»