Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Προστασία υπολογιστή/smartphone (AΦΙΕΡΩΜΑ)

Για τους πρωτάρηδες να πούμε τα εξής:

1) Oι συσκευές μας δεν κινδυνεύουν μόνο από ιούς αλλά από ένα σύνολο προγραμμάτων που συνιστούν το malware (malicious software- κακόβουλο λογισμικό και για το οποίο μπορείτε να μάθετε αναλυτικά εδώ), οπότε όταν μιλάμε για προστασία αναφερόμαστε σε προγράμματα internet security και όχι απλά antivirus.

2) Tα προγράμματα αυτά κοστίζουν αλλά θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Εξάλλου το να καλέσετε τεχνικό ή να γίνετε ρεζίλι στα social media κοστίζει πολύ περισσότερο. Αν είστε ακόμα με το δωρεάν antivirus από το internet είναι σαν να πολεμάτε πολυβόλα με σφεντόνες.

Αναλυτικά λοιπόν έχουμε:




TI ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ 

Τα 4 πιο γνωστά λογισμικά είναι:
-McAfee Total Protection 2014
-Eset Smart Security 6
-Panda Global Protection 2014
-Kaspersky Internet Security 2014

TI ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΩ 

Οι 3 άδειες χρήσης  για 12 μήνες για ένα από τα παραπάνω κοστίζουν 50-65€ ενώ οι 5 άδειες χρήσης (family pack)  70-85€. Η αγορά μπορεί να γίνει είτε on-line από τα αντίστοιχα sites των εταιρειών είτε με τον πατροπαράδοτο τρόπο του CD. Δεν έχει νόημα να αγοράσετε άδειες χρήσης για 18μηνο αφού κάθε χρόνο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές θα πρέπει να αγοράσετε νέα έκδοση (εξ ου και το 2014 στις τρέχουσες) αφού και το malware -δυστυχώς για εμάς- εξελίσσεται.

ANAΛΥΤΙΚΑ ΑΝΑ ΣΥΣΚΕΥΗ

PC: Windows χωρίς Ιnternet Security δεν γίνεται.
Μac: Aν και παλιά ξέραμε ότι "δεν κολλάνε", πλέον αυτή η απειροελάχιστη πιθανότητα υπάρχει. Οπότε αφού θα πάρετε που θα πάρετε το σχετικό πρόγραμμα για το PC στο φαρμακείο, χρησιμοποιείστε τη μία άδεια στο Mac που έχετε στο σπίτι.
Android: O πλέον εύκολος στόχος για το κακόβουλο λογισμικό. Το πιο πιθανό είναι να έχετε κατεβάσει ήδη καμιά δεκαριά εφαρμογές με "ύποπτο" περιεχόμενο χωρίς να το ξέρετε. Μπείτε άμεσα στο Google Play και κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ μια από τις mobile εκδόσεις όσων προαναφέραμε. Ανοίξτε μετά την εφαρμογή και αυτή θα εντοπίσει ότι "κακό" υπάρχει και θα σας ζητήσει τη διαγραφή του. 
iphone/ipad: Πιο πιθανό είναι να πιάσετε το Tζόκερ παρά malware σε i-συσκευές. Επειδή όμως το κατέβασμα εφαρμογών πάει σύννεφο, βάλτε ΔΩΡΕΑΝ και το McAfee mobile (το μόνο διαθέσιμο στο App Store) για να ξενοιάσετε μια και καλή.

ΠΡΟΛΗΨΗ
Ισχύει και εδώ ότι είναι καλύτερη από τη θεραπεία. 'Ετσι:
-Δεν κλικάρουμε ποτέ σε λινκ τύπου "δείτε πως έγινε η Ματίνα Μανταρινάκη" ή "χάσε άμεσα 15 κιλά".
-Δεν ανοίγουμε ποτέ λινκ από μήνυμα ή μέιλ φίλου χωρίς να επιβεβαιώσουμε ότι μας το στέλνει όντως αυτός και όχι τρίτος. Εννοείται ποτέ από άγνωστο.
-Δεν κατεβάζουμε ποτέ εφαρμογές που δεν είναι από το Google Play (για τα android).

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Η τελική επιλογή είναι καθαρά δική σας υπόθεση. 'Οπως λέει και ο Βέγγος-φαρμακοποιός "εσύ παραγγέλνεις, εσύ πληρώνεις". Αν ρωτήσετε όμως και φίλους σας που καταπιάνονται με υπολογιστές, θα δείτε ότι το ESET Smart Security θεωρείται από πολλούς το κορυφαίο software προστασίας. Επίσης είναι δοκιμασμένο από εμάς και δεν έχει πρόβλημα συμβατότητας με το FarmakoΝet.

farmakopoioi.blogspot.gr