Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Επιστολή ΦΣ Ηρακλείου προς τον πρόεδρο του ΙΣΑ κ.Πατούλη


Αγαπητέ κ. Πατούλη,

Διαβάζοντας προσεκτικά την επιστολή του ΙΣΑ πραγματικά εξεπλάγην, για το εάν θα έπρεπε οι ιατροί να συνταγογραφούν με βάση την δραστική ουσία ή το εμπορικό όνομα του φαρμάκου, καθώς επίσης και ότι ‘έπεσαν οι μάσκες  από την πλευρά των φαρμακοποιών’. Αυτό το τελευταίο το θεωρώ ως μία ατυχή έκφραση και ως τέτοια την εκλαμβάνω. Μου δημιουργήθηκαν όμως 2 βασικά ερωτήματα τα οποία θα ήθελα να σας θέσω.



Α) Εάν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάει η χώρα μας με την ανεργία στο 26% , με μία πλειάδα συμπολιτών μας να μην μπορούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, με την πατρίδα μας να βρίσκετε σε κατάσταση υποτέλειας προς ξένα συμφέροντα και κεφάλαια. Ρωτάω λοιπόν εάν το μείζον πρόβλημα του ΙΣΑ είναι ο τρόπος αναγραφής του φαρμάκου και όχι η ποιοτική φαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών και η εξοικονόμηση χρημάτων από τον ΕΟΠΥΥ.
Β) Το δεύτερο ερώτημα που θέλω να σας απευθύνω είναι ότι εάν πίσω από τη βούληση των ιατρών για να γράφεται το εμπορικό όνομα του φαρμάκου υπάρχει και κάτι άλλο που δεν αναφέρετε στην επιστολή.

κ. Πατούλη,

        Από τα φοιτητικά μου χρόνια εκεί στο πανεπιστήμιο των Πατρών συζητούσαμε με τους συμφοιτητές μου και ζητούσαμε από την πολιτεία να ιδρύσει τμήμα κλινικού φαρμακοποιού, το οποίο και υλοποιήθηκε, φαντάζομαι πως γνωρίζετε ποιο είναι το αντικείμενο του και πως σε όλες τις προηγμένες χώρες ο φαρμακοποιός σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό αναλαμβάνει το κομμάτι που αφορά τη φαρμακευτική αγωγή του ασθενή. Ζητούσαμε επίσης η δραστική ουσία να αναγράφετε επί της συνταγής γιατί ο φαρμακοποιός έχει σπουδάσει και είναι το αντικείμενο του να κρίνει εάν το φάρμακο που θα δώσει έχει τις ποιοτικές προδιαγραφές ή όχι. Τα τελευταία χρόνια όμως δεν ήμουν και από τους φανατικότερουςυποστηρικτές για την αναγραφή της δραστικής ουσίας, όχι γιατί ο φαρμακοποιός έπαψε να γνωρίζει το αντικείμενο αυτό. Αντιθέτως οι νέοι συνάδελφοι διαθέτουν περισσότερες γνώσεις, αλλά γιατί δεν θέλω να υποβαθμιστεί η φαρμακευτική περίθαλψη των συμπολιτών μου με ευθύνη του φαρμακοποιού που πιθανό να βάλει σε προτεραιότητα το οικονομικό κομμάτι και όχι το ποιοτικό (και θέλω να εξηγήσω τι εννοώ, δηλαδή ο φαρμακοποιός να χορηγήσει ένα σκεύασμα με βάση την οικονομική προσφορά που θα του κάνει η εταιρία και όχι με βάση την ποιότητα του φαρμάκου) και παρότι έχω εμπιστοσύνη στη πλειοψηφία των συναδέλφων μου ότι θα πράξουν το σωστό.

Πρόεδρε,

Γνωρίζετε ότι το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω και εάν βρεθεί σήμερα ένας υπουργός που θα αναστείλει την απόφαση της δραστικής ουσίας, αργά ή γρήγορα αυτό θα συμβεί.Όμως δεν πιστεύω ότι αυτό θα πρέπει να είναι το μέλημα και η αγωνία μας. Εκπροσωπούμε δύο πολύ σημαντικούς κρίκους της υγείας των Ελλήνων πολιτών και πιστεύω πως το μέλημα και η αγωνία μας ειδικά αυτούς τους δύσκολους καιρούς, αλλά και καθημερινά, είναι το πώς θα βοηθήσουμε και μαζί και χώρια, τα καθημερινά προβλήματα υγείας του Έλληνα. Γνωρίζω καλά ότι από την πλευρά σας το κάνετε, θα είναι όμως πολύ ποιο αποτελεσματικό εάν το κάνουμε μαζί. Κερδισμένοι θα είναι όχι μόνο οι ιατροί αλλά και οι φαρμακοποιοί αλλά πάνω από όλα ο ‘Έλληνας ασθενής’. Ας σταματήσουμε λοιπόν να ασχολούμαστε με θέματα που δεν μας περιποιούν  τιμή.


Ο Πρόεδρος του Φ.Σ.Η.                                                         

Τσικανδηλάκης Γιάννης