Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Η παρέμβαση της προηγούμενης εβδομάδας του ΠΦΣ για τις ελλείψεις φαρμάκων


Αθήνα, 21/2/2013
Αναδημοσιεύουμε το Δελτίο Τύπου του ΠΦΣ από 15/2/2013 σχετικά με ελέγχους φαρμακείων για εξαγωγές.
Το Δελτίο αναδημοσιεύτηκε επίσης από πολλές εφημερίδες και ιστοσελίδες.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 15/2/2013
Ελλείψεις φαρμάκων και φαρμακεία
Με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα τα οποία κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το σοβαρό θέμα των ελλείψεων φαρμάκων, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η πώληση φαρμάκων από τα φαρμακεία στις φαρμακαποθήκες απαγορεύεται.
Όμως το όλο γεγονός που αποκαλύφθηκε πρόσφατα και αναφέρεται σε...

... εμπλοκή φαρμακείων , αποτελεί παρωνυχίδα στο πρόβλημα  των ελλείψεων και βέβαια δεν δίνει καμιά λύση.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι οι εξαγωγές φαρμάκων κατά το 2012 ξεπέρασαν τα 450 εκατομμύρια ευρώ και η τελευταία περίπτωση που αποκαλύφθηκε, δεν ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια ευρώ , ή αλλιώς το 0,67% του συνολικού τζίρου!
Για μια ακόμη φορά αναφέρουμε πως το πρόβλημα των ελλείψεων οφείλεται κυρίως στις ανεπαρκείς ποσότητες φαρμάκων που διαθέτουν οι πολυεθνικές και  στις αυξημένες παράλληλες εξαγωγές από τις φαρμακαποθήκες.
Καλούμε τον ΕΟΦ να ασχοληθεί με το δάσος και όχι με τα δενδράκια.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
                                                                                                                                   
Ο πρόεδρος του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης που ρωτήθηκε σχετικά με  δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» (15.2.2013) έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε δύο διαφορετικά θέματα που προκύπτουν άμεσα και έμμεσα από το εν λόγω δημοσίευμα. Κατ΄αρχήν είναι δεδομένο ότι η πώληση φαρμάκων από φαρμακεία προς φαρμακαποθήκες είναι δραστηριότητα παράνομη. 
Αναγνωρίζω ότι πολλοί φαρμακοποιοί δεν το γνώριζαν, αν και, άγνοια νόμων και μάλιστα νόμων που άπτονται της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους, δεν επιτρέπεται. 
Αναγνωρίζω επίσης ότι αυτή η διαδικασία συγκέντρωσης των εξαγώγιμων φαρμάκων συμβάλλει ως ένα βαθμό στην ύπαρξη ελλείψεων σε πολλά φάρμακα.
Παρεπιπτόντως έχω την άποψη -και την έχω καταθέσει δημοσίως επανειλημμένα- ότι η κυρίαρχη αιτία ύπαρξης των ελλείψεων είναι η ανεπαρκής τροφοδοσία της αγοράς με ορισμένα φάρμακα από ορισμένες εταιρίες. 
Συγκεκριμένα φάρμακα - συγκεκριμένες εταιρίες.
Άλλωστε πώς εξηγείται το φαινόμενο στη διάρκεια του 2012 να έχει υποδιπλασιασθεί ο όγκος των εξαγωγών και να έχει διπλασιαστεί ο όγκος των ελλείψεων;
Ακόμη πώς εξηγείται φαινόμενο να έχουν απαγορευθεί εντελώς οι εξαγωγές μερικών δεκάδων φαρμάκων εδώ και αρκετές βδομάδες και παρ΄όλα αυτά να μην έχει βελτιωθεί έστω κατ΄ελάχιστο η τροφοδοσία των φαρμακείων με τα φάρμακα αυτά;
Όλοι οι φαρμακοποιοί το γνωρίζουν και το ζουν καθημερινά.
Ας κλείσουμε εδώ, προς το παρόν, το θέμα των ελλείψεων κι ας επανέλθουμε στο θέμα του δημοσιεύματος της «Ελευθεροτυπίας». 
Αναγνωρίζω λοιπόν την παράβαση των νόμων εκ μέρους κάποιων φαρμακοποιών, με τα ελαφρυντικά που επεσήμανα και το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο διαπράχθηκαν.
Σε καμμία περίπτωση όμως δε θα δεχθώ, ο κλάδος των φαρμακοποιών να παίξει το ρόλο της Ιφιγένειας θυσιαζόμενος στο βωμό της σκοπιμότητας, των επικοινωνιακών αναγκών και κυρίως, που είναι και το χειρότερο, για να αποκρυβεί ο κύριος ένοχος, η φαρμακοβιομηχανία και η τακτική της ανεπαρκούς τροφοδοσίας της αγοράς. 
Φοβάμαι πως όταν οι προβολείς της δημοσιότητας φωτίζουν δυσανάλογα έντονα τις «εξαγωγές μέσω φαρμακείων», αντικειμενικά αφήνουν στη σκιά της δημοσιότητας, δηλαδή ουσιαστικά αποκρύπτουν, τον κυρίως υπεύθυνο των ελλείψεων, δηλαδή τη βιομηχανία.
Τελειώνω με μια ακόμα φράση. 
Απευθύνομαι στους συναδέλφους μου και για μία ακόμα φορά επαναλαμβάνω: 
Μη δίνετε εσείς το σκοινί με το οποίο θα σας κρεμάσουν, έστω κι αν είναι πολύχρωμο.
Υ.Γ. Τα όσα αναφέρω ισχύουν για τη συντριπτική πλειοψηφεία εκείνων των φαρμακοποιών, που για τον έναν ή τον άλλο λόγο, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, «έμπλεξαν» στην ιστορία των εξαγωγών και είναι η μαρίδα της υπόθεσης.
Καμμία κατανόηση, κανένας οίκτος για τους «πρωταθλητές» του αθλήματος. 
Καταλαβαινόμαστε…
Κυριάκος Θεοδοσιάδης
Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης