Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Στουρνάρας: "Ολοι στον ΕΟΠΥΥ"


Aπόσπασμα από την χτεσινή ομιλία του Υπουργού Οικονομικών στη Βουλή
"Και θα ήθελα να αναφέρω στο σημείο αυτό την περίφημη τροπολογία του ΕΟΠΥΥ, που αφορά την ένταξη κάποιων ταμείων που είχαν εξαιρεθεί, η οποία τροπολογία προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις και για την οποία δέχτηκα σφοδρή προσωπική επίθεση.
Αυτό που θα ήθελα να καταστήσω απολύτως σαφές κυρίως στους έλληνες πολίτες, που μας παρακολουθούν αυτή τη στιγμή, είναι ότι δεν δέχομαι ως υπουργός Οικονομικών από τη μια να παίρνω σκληρά μέτρα για τους έλληνες πολίτες και από την άλλη να αποδέχομαι καθεστώτα και υπηρεσίες πολλών ταχυτήτων, χρηματοδοτούμενες από το ελληνικό Δημόσιο.


Η ένταξη στον ΕΟΠΥΥ όλων των ταμείων πρωτοβάθμιας υγείας είναι για μένα όρος εκ των ων ουκ άνευ. Η ισότητα ξεκινάει από το χώρο της Υγείας. Η υγεία αποτελεί κατεξοχήν αγαθό, που θα παρέχεται σε όλους τους Έλληνες πολίτες, που χρησιμοποιούν τις δημόσιες υπηρεσίες και υποδομές, χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις.
Αυτή η χώρα δεν αντέχει άλλες κατηγορίες πληβείων και πατρίκιων. Και λυπάμαι που η Αξιωματική Αντιπολίτευση, παρ’ όλες τις εξαγγελίες της περί ισότητας ευκαιριών, αποδέχεται και συνηγορεί υπέρ καθεστώτων, που συντηρούν ανισότητες, προνομιακές κατηγορίες και βολεμένους.
Η Κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης επιτελεί με συνέπεια το έργο της. Προωθεί ταυτόχρονα τον Προϋπολογισμό, και μέσω του παρόντος νομοσχεδίου το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2013-2016 και όλα εκείνα τα μέτρα που απελευθερώνουν τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και αποκαλύπτουν τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.
 Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 στοχεύει στην απεικόνιση της δημοσιονομικής στρατηγικής της Γενικής Κυβέρνησης, ως ενιαίο σύνολο, με πολυετή ορίζοντα.
Στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο παρουσιάζονται τα δημοσιονομικά όρια και δεσμεύσεις, που έχουν αναληφθεί για την περίοδο 2013-2016 και περιγράφονται οι βασικές πολιτικές κατευθύνσεις και προτεραιότητες, βάσει των οποίων κατατέθηκε και ο Προϋπολογισμός του έτους 2013."