Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Κώστας Ράνος: «Στην Ελλάδα έχουμε τη μεγαλύτερη κατά κεφαλή φαρμακευτική δαπάνη!» (ηχητικό)

Σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε μίλησε το μέλος της επιτροπής προμηθειών Υγείας, κ. Κώστας Ράνος. Τόνισε πως στην Ελλάδα έχουμε τεράστιες υπερτιμολογήσεις στα φάρμακα, έκανε συγκρίσεις τιμών με συγκεκριμένα παραδείγματα στα φάρμακα Ελλάδας - Σουηδίας, είπε πως τα γενόσημα στην Ελλάδα δεν έχουν την απήχηση που θα έπρεπε ενώ κατέληξε λέγοντας πως στην Ελλάδα δεν παράγεται ούτε ένα φάρμακο.

Συγκεκριμένα είπε:

«Στην Ελλάδα έχουμε τη μεγαλύτερη κατά κεφαλή φαρμακευτική δαπάνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυο φορές παραπάνω από την Σουηδία, δυομιση φορές παραπάνω από τη Δανία, πέντε φορές παραπάνω από την Ουγγαρία, πρόκειται για απίστευτα νούμερα.»

Άρης Πορτοσάλτε: «Μα λένε ότι συνεχώς μειώνονται οι τιμές στα φάρμακα.»

«Οι μειώσεις τιμών είναι μικρές που οφείλονται στις....



... δυσκολίες διαθεσιμότητας των φαρμάκων, διότι δε πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ, κλείνουν τα φαρμακεία κλπ.»

«Αντίθετα με όσα λέγονται, για τους πέντε πρώτους μήνες του 2012 η νοσοκομειακή δαπάνη έχει αυξηθεί κατά 8-9%, την ώρα που μιλάμε για μειώσεις προϋπολογισμού. Ο λόγος για την διαφορά αυτή είναι ο τρόπος που το κράτος δίνει τιμές στο φάρμακο. Σας δίνω το παράδειγμα της ολανζαπίνης, η ετήσια δαπάνη της οποίας ανέρχεται για το ελληνικό κράτος στα 120 εκατομμύρια. Το πρωτότυπο φάρμακο στη Σουηδία κοστίζει για το σουηδικό κράτος 59,30€, ενώ για την Ελλάδα 118,07€. Το αντίστοιχο γενόσημο ολανζαπίνης το σουηδικό κράτος το χρεώνεται 17,53€, ενώ στην Ελλάδα ο ΕΟΠΥΥ το αγοράζει 99,10€. Στην Ελλάδα όμως ο ΕΟΠΥΥ δεν αγοράζει το 99,10€, αγοράζει το 118,07€ επειδή είμαστε... ανοιχτοχέρηδες! Στην Σουηδία που είναι... τσιγκούνηδες και... άφραγκοι, αγοράζουν το γενόσημο των 17,53€! Μιλάμε για τεράστιες διαφορές.

Το θέμα δεν είναι μόνο η ολανζαπίνη, είναι και η κλοπιδογρέλη, είναι η ομεπραζόλη, είναι η ρανιτιδίνη. Το γενόσημο ατορβαστατίνης (ετήσια δαπάνη 100-110 εκατομμύρια ευρώ) κοστίζει στην Ελλάδα 14,80€ ενώ ο μέσος όρος Σουηδίας - Ρουμανίας - Δανίας είναι μόλις 4,10€. Τετραπλάσια τιμή.

Όπου μπήκαν οι διαγωνισμοί, πετύχαμε μέχρι και 90% μείωση τιμής. Κάποιοι δε θέλουν διαγωνισμούς, δε θέλουν τον ανταγωνισμό, θέλουν το κράτος να ορίζει τις τιμές. Αλλά το κράτος στην καλύτερη περίπτωση έχει αποδειχθεί αφελής και ανίκανος διαπραγματευτής

«Στην Ελλάδα δεν παράγεται ούτε ένα φάρμακο. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συσκευάζει και παρασκευάζει τα φάρμακα.»

«Δεν υπάρχει επώνυμο και ανώνυμο γενόσημο. Υπάρχει γενόσημο.»

Ακούστε ολόκληρη την συνομιλία Ράνου - Πορτοσάλτε στο παρακάτω λινκ (από το 39ο λεπτό και μετά):