Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Γαλανόπουλος στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ: «Όταν παλεύουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια» (ηχητικό)

Αναστάτωση έχει φέρει η έκδοση του νέου δελτίου τιμών σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, περισσότερο δε στις εταιρείες. Κανονικά από χθες έπρεπε να τιμολογούν με νέες (μειωμένες) τιμές, όμως αυτό δε συμβαίνει γιατί οι εταιρείες δεν μπορούν να τις αποδεχτούν για διάφορους λόγους τους οποίους εξήγησε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας κ. Ανδρέας Γαλανόπουλος.

Διαβάστε αναλυτικά τα όσα είπε στην πρωινή εκπομπή του ραδιοφώνου του ΣΚΑΪ και στον δημοσιογράφο Γιώργο Ψάλτη:




«Χθες μέχρι 7-8 τη νύχτα το δελτίο τιμών είχε κατέβει. Στον ΕΟΦ εξ όσων γνωρίζω γινόταν ένας χαμός. Κατά τις 22:30 αναρτήθηκε νέο δελτίο τιμών, με μπλοκάρισμα όμως του διαλόγου μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και της φαρμακοβιομηχανίας. »

Δημοσιογράφος: Γιατί αυτό το χάος κύριε Γαλανόπουλε; Πιέζουν οι βιομηχανίες επειδή θα αποσύρουν τα φαρμακα;

«Ο πραγματικός λόγος της βιομηχανίας είναι ότι η Ελλάδα είναι χώρα αναφοράς τιμολόγησης για άλλες 19 χώρες στις τιμές των φαρμάκων. Επομένως κάθετη πτώση των τιμών εδώ ανατρέπει την τιμολογιακή πολιτική σε χώρες κλειδιά όπως είναι η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Τουρκία κλπ.

Υπήρχαν πολλά λάθη στο δελτίο τιμών, φωτογραφικές διατάξεις που είχαν ως αποτέλεσμα μερικές εταιρείες να έχουν προνομιακή μεταχείριση.»

Δημοσιογράφος: Είναι αλήθεια ότι υπήρχε και ένα σοβαρό λάθος ότι πήραν τιμές από Βρετανία χωρίς να κάνουν τη μετατροπή του νομίσματος της λίρας σε ευρώ;

«Ναι πράγματι...»

Δημοσιογράφος: Τι βλέπετε από δω και πέρα; Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι 1η Νοεμβρίου θα έχει φάρμακα ο κόσμος;

«Δεν είναι μόνο η 1η Νοεμβρίου, είναι ότι το χονδρεμπόριο από χθες δεν έχει κάποιους βασικούς κωδικούς, άρα υπάρχουν ήδη ελλείψεις. Ήταν ελάχιστες οι εταιρείες που έστειλαν με δελτίο αποστολής, οι υπόλοιπες δεν έστειλαν καθόλου φάρμακα.»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης:

«Υπάρχει εμπλοκή φαρμαβιομηχανίας-υπουργείου για τις τιμές, γι'αυτό και ζητήθηκε συνάντηση βιομηχανιών με την πολιτική ηγεσία. »

Δημοσιογράφος: Πώς πιστεύετε ότι θα ξεπεραστεί αυτή η εμπλοκή;

«Φοβάμαι πως όταν παλεύουν τα μεγάλα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια. Σίγουρα θα υπάρξει πρόβλημα ακόμα και αν ξεπεραστούν τα προβλήματα τιμολόγησης. Το πέσιμο των τιμών δημιουργεί τρομακτικές εξαγωγικές δραστηριότητες σε χώρες του Βορρά και μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά.»

Δημοσιογράφος: Για να λέμε όμως τα πράματα με το όνομά τους, οι τιμές έπρεπε να πιεστούν προς τα κάτω, μπορούσαν.

«Οι μειώσεις τιμών έγιναν όμως άναρχα, δε πρέπει να γίνονται γραμμικές μειώσεις, μείωσαν τα φθηνά φάρμακα, κρίσιμα φάρμακα, αυτό είναι επικίνδυνο για την δαπάνη. Τα υποκατάστατα αυτών των φθηνών φαρμάκων εφόσον τα αποσύρει η εταιρεία είναι πολλαπλάσιας τιμής. Για παράδειγμα φάρμακο ευρείας κυκλοφορίας για σακχαρώδη διαβήτη αξίας 2€ το μείωσαν. Το υποκατάστατο κάνει 78€! Το ίδιο και για πασίγνωστο αντιπηκτικό η αξία του οποίου είναι μόλις 2,54€, το μείωσαν κι αυτό! Με τις μειώσεις αυτές θα εξαφανιστούν αυτά τα φθηνά φάρμακα και θα αντικατασταθούν από ακριβότερα, σε αυτή την περίπτωση η αξία φτάνει τα 110€!»

Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστώ κύριε Γαλανόπουλε.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη στον παρακάτω σύνδεσμο:


  Galanopoulos.psaltis by minovg