Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

"Έξυπνες" βόμβες σε ημερίδα ΟΠΑΔ-ΗΔΙΚΑ: "Έτοιμη η Η/Σ με βάση τη δραστική"

Σε μια αποκάλυψη βόμβα προχώρησε ο πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ κ. Βλάσης Σφυρόερας στο πλαίσιο της ημερίδας για την πιλοτική εφαρμογή της "έξυπνης κάρτας" ασφαλισμένων ΟΠΑΔ-ΥΔΚΥ που διοργανώθηκε στην Κόρινθο χθες βράδυ στις 19:00 στο Θέατρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου.

Είπε λοιπόν ότι από την Παρασκευή το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα είναι έτοιμο να...

...εφαρμόσει τιμή αναφοράς σε όλα ανεξαιρέτως τα φάρμακα ενώ από τη Δευτέρα θα ισχύει τιμή αναφοράς για όλα τα φάρμακα και όχι μόνο για τις δέκα δραστικές!

Κάτι που σημαίνει ότι ταυτόχρονα προωθείται έμμεση ραγδαία αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων με εφαρμογή από Δευτέρα.

Θυμίζουμε ότι η τιμή αναφοράς ίσχυε για 10 δραστικές ουσίες και -πρόσκαιρα- μόνο για χειρόγραφη συνταγογράφηση μέχρι να αυτό να καταστεί τεχνικά δυνατό από το σύστημα της Η/Σ. Αυτό πλέον φαίνεται πως ολοκληρώθηκε κι έτσι θα εφαρμοστεί. Σύμφωνα με τον Ν. 4052 θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί από τον Ιούνιο αλλά λόγω των τεχνικών δυσκολιών είχε αρχικά αναβληθεί για τον Ιούλιο και κατόπιν για το Σεπτέμβριο. Η διαφορά τιμής φυσικά αφορά στην επιλογή των πρωτοτύπων φαρμάκων έναντι των φθηνότερων γενοσήμων κατ' επιλογή του ασφαλισμενου.

Συνεπώς η συνταγογράφηση με δραστική ουσία είναι πλέον τεχνικά δυνατή και θα περιμένουμε να δούμε το ακριβές πλαίσιο εφαρμογής της.

Άλλα σημεία ήταν η παρουσίαση της "έξυπνης κάρτας" ασφαλισμένων σε μορφή απλής πιστωτικής με αναγραφή των στοιχείων των ασφαλισμένων. Μοιράστηκαν οι αντίστοιχες κάρτες-παρόχων στους Φ/ούς του ΦΣ Κορινθίας και εμπεριέχουν μια πολύτιμη βοήθεια: με τη χρήση τους ο Φ/ός παραμένει συνεχώς συνδεδεμένος με την Η/Σ χωρίς να χρειάζεται να εισάγει τους κωδικούς του!

Επιπλέον ο Πρόεδρος του ΟΠΑΔ κ. Μιχ. Κούτρας παρουσίασε το φιλόδοξο πλάνο του για συνεχή τεχνολογική πρόοδο του Οργανισμού, δεν παρέλειψε όμως να μας μεταφέρει τη στήριξή του στις οικονομικές διεκδικήσεις μας από τον οργανισμό που προεδρεύει. Αφού μας υπενθύμισε ότι ο ΟΠΑΔ είναι πλέον ο πιο υγειής ΦΚΑ στη χώρα και ότι τα χρωστούμενα σε παρόχους του 2011 ανήκουν πια στον ΕΟΠΥΥ μας ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη εκκαθαριστεί το 60% του συνόλου και θα πληρωθούν.