Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Ολική παύση πληρωμών (εκτός μισθών-συντάξεων) εξετάζει η κυβέρνηση!


Καυτό πενθήμερο ανοίγει στο οικονομικό μέτωπο, καθώς έως την Τετάρτη και τη συνάντηση των τριών αρχηγών πρέπει να κλειδώσουν τα μέτρα των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η επόμενη δόση από την τρόικα δεν προβλέπεται να έρθει πριν τον Σεπτέμβριο και σίγουρα αν δεν κλειδώσουν πρώτα τα νέα μέτρα...

Προκειμένου να φτάσουν τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου ως το Σεπτέμβρη, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας θα εφαρμόσει ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει τρεις μεταβλητές:




Η πρώτη θα είναι η αιματηρή περικοπή των δαπανών, καθώς και η ολική παύση πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, διαδικασία η οποία υπολογίζεται να αυξήσει τις οφειλές στα 8 δις ευρώ, από 6,8 δισ. ευρώ που ήταν το Μαΐο.

Η δεύτερη μεταβλητή, είναι να εκδοθούν με την έγκριση της Τρόικας γραμμάτια πέραν των συμφωνημένων στο μνημόνιο, τα οποία θα έχουν ως αγοραστές τις εμπορικές τράπεζες με τη ρευστότητα που λαμβάνουν με ειδικό καθεστώς από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τέλος, η τρίτη σκληρή μεταβλητή, θα είναι να υλοποιηθούν οι διαβεβαιώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων προς την ελληνική πλευρά, για την χορήγηση περιόδου χάριτος  ενός μήνα για το ομόλογο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ύψους 3,2 δις ευρώ που λήγει στις 20 Αυγούστου.

Στον τομέα των δαπανών της γενικής κυβέρνησης και με στόχο την εξοικονόμηση 6,3 δισ. ευρώ, σχεδιάζονται περικοπές στις επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, πανεπιστημιακά ιδρύματα, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, ΔΕΚΟ και άλλους φορείς καθώς και η δραστική μείωση του κονδυλίου για την υγεία. Την ίδια ώρα, θα υπάρξει αύξηση των νοσηλίων και των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.

Τα στοιχεία είναι από news247.gr