Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Καθολική εφαρμογή δραστικής ουσίας από 1/9 εισηγείται η τρόικα!

Τα νέα γενικά στο χώρο της Υγείας δεν είναι ευχάριστα. Όπως διαβάσαμε τις τελευταίες ημέρες, η τρόικα απαιτεί όλο και περισσότερες περικοπές στις κρατικές δαπάνες, με την υγεία να κατέχει προεξέχουσα θέση και ειδικά την φαρμακευτική περίθαλψη. Ταυτόχρονα υπάρχουν σκέψεις για ολική στάση πληρωμών στις δαπάνες του κράτους προκειμένου να φτάσουν τα ταμειακά διαθέσιμα έως τον Σεπτέμβριο.

Είναι δεδομένο ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν. Ζητούνται επιπλέον μέτρα. Ένα από αυτά που ζητήθηκε είναι η καθολική εφαρμογή της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία από 1/9. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, πρόκειται για τελεσίδικο μέτρο και τέθηκε σε γνώση προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Δεν υπάρχει δυνατότητα άλλης αναβολής, όσο κι αν το επιθυμούν μερικοί. Αποτελεί μονόδρομο στο να μπει φρένο στην αλόγιστη συνταγογράφηση.




Η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία θα ενισχύσει το ρόλο του φαρμακοποιού και θα τον κάνει πιο αναγνωρίσιμο στο κοινό. Σήμερα η συνταγογράφηση γίνεται με βάση την εμπορική ονομασία και μόνο. Όπως γνωρίζουμε, το φάρμακο είναι η δραστική ουσία. Η δραστική ουσία θεραπεύει και όχι η εμπορική. Ο ιατρός επιλέγει το θεραπευτικό σχήμα που θα ακολουθήσει ο ασθενής και ο φαρμακοποιός είναι αυτός που επιλέγει το σκεύασμα που αντιστοιχεί στην θεραπεία που ζητήθηκε από τον θεράποντα ιατρό.