Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Καταρρέουν τα φαρμακεία

Την δραματική οικονομική κατάσταση του ΕΟΠΠΥ, που υπολειτουργεί, θα συζητήσουν στις 12 το μεσημέρι σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και φορέων. 

Το κοινωνικό κράτος απειλείται με κατάρρευση, καθώς η πολιτεία μέσα σε μια νύχτα, επί κυβέρνησης Παπαδήμου, μείωσε την κρατική επιχορήγηση κατά 2 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα σήμερα να στερούνται ουσιωδών φαρμάκων ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. 

Παράλληλα μειώθηκε και το ποσό της φαρμακευτικής περίθαλψης που αντιστοιχεί πλέον σε κάθε ασφαλισμένο τον μήνα με... 17 ευρώ! 


Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν αποδίδουν τα έσοδα από τις εισφορές που εισπράττουν για τον ΕΟΠΠΥ. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ΟΓΑ, ο οποίος από την 1η Ιανουαρίου που εντάχθηκε στον οργανισμό, δεν έχει καταβάλλει ούτε 1 ευρώ.

Παρόμοια περίπτωση, είναι και το ΙΚΑ, το οποίο από τον Μάρτιο δεν καταβάλλει και αυτό τις εισφορές του.

Στο μεταξύ τα χρέη του οργανισμού προς τους παρόχους υγείας (φαρμακοποιούς, γιατρούς, ιδιωτικές κλινικές κ.τ.λ.) συνεχίζουν να συσσωρεύονται. Το σκηνικό του «τρόμου» για την πρωτοβάθμια υγεία, συμπληρώνεται και από το γεγονός ότι λόγω κρίσεως υπάρχει υστέρηση εσόδων. 

Έτσι για το πρώτο τρίμηνο του 2012, τα έσοδα του ΕΟΠΠΥ ανήλθαν σε 1 δισ. ευρώ που σημαίνει σε ετήσια βάση ότι τα έσοδα θα είναι τέσσερα δισ. ευρώ, ενώ έχουν προϋπολογισθεί 5,8 δισ. ευρώ. 

Τελευταίο «θύμα» της τραγικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι ο φαρμακευτικός κλάδος. Τα παλιά χρέη του ΟΠΑΔ που εντάχθηκε στον ΕΟΠΥΥ, ανέρχονται από το 2011 στα 270 εκατομμύρια ευρώ. Παρά το γεγονός ότι επί υπουργίας Λοβέρδου υπήρξε νομοθετική ρύθμιση για την αποπληρωμή τους δεν διαφαίνεται οποιαδήποτε λύση. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν τα 250 εκατομμύρια ευρώ του Μαρτίου και άλλα 500 εκατομμύρια του Απριλίου και του Μαίου. 

Όπως δηλώνουν οι φαρμακοποιοί, η μηδενική πιστωτική πολιτική των φαρμακευτικών εταιριών και η έλλειψη ρευστότητας των φαρμακείων λόγω των χρεών, οδηγούν σε οικονομική ασφυξία. Οι ασφαλισμένοι βρίσκονται στο μέσον γιατί από τη μια πλευρά πληρώνουν αναγκαστικά τοις μετρητοίς τα φάρμακα τους και από την άλλη πλευρά δεν τα βρίσκουν γιατί οι εταιρίες εισάγουν περιορισμένες ποσότητες φαρμάκων.

«Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα και οριστικά. Το ψευτοδίλημμα συντάξεις ή φάρμακα δεν πρέπει να ξανατεθεί στον αδύναμο, στον ασφαλισμένο στον ηλικιωμένο. Τα φαρμακεία δεν αντέχουν άλλο» τονίζει στο Real.gr ο πρόεδρος του ΠΦΣ. Θόδωρος Αμπατζόγλου.