Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Επιστολή Κ.Λουράντου προς τον Υφ.Υγείας κ. Βαρτζόπουλο


              Κύριε Υπουργέ,
                Όπως γνωρίζετε, αύριο Πέμπτη 24/11/2011 ο Υπουργός Υγείας κ.Λοβέρδος, κατά την προσφιλή του τακτική συγκαλεί σύσκεψη (;) ενώπιον των ΜΜΕ για ανταλλαγή απόψεων (;) μεταξύ των άλλων  και για την μείωση του ποσοστού μας κέρδους.
                Κάθε φορά που μας καλεί για τέτοιου είδους συσκέψεις, αισθανόμαστε  όπως ο μελλοθάνατος ο οποίος καλείται ενώπιον των αρμοδίων  -  που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι τα  ΜΜΕ  - για να του ανακοινωθεί η θανατική του καταδίκη.
                Αυτού του είδους η τακτική της δημόσιας ….διαβούλευσης , το μόνο που επιτυγχάνει είναι η προσωπική προβολή του Υπουργού Υγείας , ο οποίος πάντα προσπαθεί να φαίνεται ως ο υπερασπιστής του Δημοσίου συμφέροντος, βάλλοντας όμως εναντίον όλων αυτών που υπηρετούν την υγεία.
                Η σφοδρή επιθυμία  του Υπουργού Υγείας για μείωση του ποσοστού μας κέρδους, έρχεται πλήρως σε αντίθεση τόσο με τα όσα έχει δηλώσει μέχρι σήμερα όσο και με τα συμφωνηθέντα μεταξύ μας.

  • Καταρχάς, υπήρξε η πρόταση του rebate την οποία τότε ο Υπουργός παρουσίασε και εμείς αποδεχθήκαμε ως ισοδύναμο μέτρο της μείωσης του ποσοστού κέρδους. Όπως γίνεται παραδεκτό και στις αναθεωρημένες εκδόσεις του μνημονίου.  Και πραγματικά έτσι είναι, αφού με το rebate μειώνεται κατά 4,5% το ποσοστό κέρδους  του φαρμακείου στην πλήρη εφαρμογή του μέτρου. Εάν τώρα, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν δύνανται να  το εισπράξουν,  αυτό προκύπτει από την μη εμπρόθεσμη καταβολή των οφειλομένων των ταμείων προς τα φαρμακεία. Γιατί, ο νόμος προβλέπει την είσπραξη του rebate από το φαρμακείο μόνο όταν αυτό πληρώνεται στις προθεσμίες που προβλέπονται. Αντίθετα η μείωση του ποσοστού κέρδους του φαρμακείου επανέρχεται από την κυβέρνηση , ώστε το κράτος και να μην πληρώνει , παραβιάζοντας νόμους και συμβάσεις, και να έχει την ευχέρεια να αφαιρέσει πόρους που μέχρι τώρα διέθετε στα φαρμακεία δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο πρωτοφανή στρέβλωση στην αγορά.   
  • Τα φάρμακα υψηλού κόστους, τα παρέδωσε στα φαρμακεία μειώνοντας για αυτά το ποσοστό κέρδους του φαρμακοποιού στο ήμισυ. Αυτό  δε το έκανε όπως ισχυρίζεται για διευκόλυνση των ασφαλισμένων ώστε  να  βρίσκουν το φάρμακο τους σε όλα τα φαρμακεία και να μην ταλαιπωρούνται πηγαίνοντας από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, αλλά διότι οι περισσότερες εταιρείες σταμάτησαν να εφοδιάζουν τα νοσοκομεία,  αφού τα τελευταία ή δεν τις  εξοφλούσαν ή τις πλήρωναν με ομόλογα. Εξ ού και η γνωστή απόφαση της εταιρείας ROCHE, η οποία δήλωσε ότι δεν «εφοδιάζει πλέον τα νοσοκομεία». Ταυτόχρονα όμως, η  ίδια εταιρεία, ζητά σήμερα από τα φαρμακεία να προπληρώνεται για τα φάρμακα αυτά, αγνοώντας  το γεγονός ότι τα ασφαλιστικά ταμεία παρανόμως καθυστερούν  πολύ την εξόφλησή τους.
  • Ο Υπουργός Υγείας αναιτίως και χωρίς να έχει καταλάβει μέχρι σήμερα κανείς άλλος πλήν ημών, κατήργησε τις εκπτώσεις της βιομηχανίας και των προμηθευτών μας προς τα φαρμακεία, την στιγμή κατά την οποία οι εκπτώσεις αυτές δεν επιβάρυναν ούτε το ασφαλιστικό σύστημα ούτε το κράτος. Αντιθέτως φορολογούντο, οπότε  με αυτή την κατάργηση το κράτος έχασε μέρος εσόδων του.
  • Ο κ.Λοβέρδος στην προχθεσινή του δημόσια διαβούλευση με  θέμα την διεύρυνση του ωραρίου, δήλωσε ότι τα φαρμακεία που σήμερα αριθμούν 12.000 στην χώρα μας θα έπρεπε να είναι 6.000! Πώς είναι δυνατόν να δηλώνεται κάτι τέτοιο από Υπουργό,  ο οποίος με δική του πρωτοβουλία εφαρμόζοντας δήθεν τροϊκανές εντολές με τον ν.3918 μείωσε τα πληθυσμιακά κριτήρια  για να ανοίξουν - όπως έλεγε τότε - νέα φαρμακεία.  Πότε τελικά έλεγε την αλήθεια; Τότε ή τώρα;
  • Οι  εταιρείες και γενικά οι προμηθευτές μας, στους οποίους χάρισε τις εκπτώσεις που έκαναν μέχρι πρότινος στα φαρμακεία καταργώντας τις, έρχονται σήμερα να απαιτούν από τα φαρμακεία να προμηθεύονται τα φάρμακα τοις μετρητοίς ή στην καλύτερη περίπτωση με πίστωση ενός μηνός, όταν ακόμη και σήμερα, φαρμακοποιοί μέλη μας στην Αττική, δεν έχουν εισπράξει από τον ΟΠΑΔ την αξία για τις συνταγές που εκτέλεσαν τον Δεκέμβριο του 2010, από την ΔΕΗ τις συνταγές του Μαρτίου 2011, και σχεδόν από  όλα τα υπόλοιπα ταμεία τις συνταγές από τον Μάιο. Όταν προχθές στην συνδιάσκεψη, επεσήμανα  στον Υπουργό κ.Λοβέρδο το θέμα αυτό , απάντησε με φυσικότητα ότι «οι εταιρείες εκβιάζουν γιατί τους μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων» !!!  Όμως η αλήθεια είναι άλλη : «λεφτά στους φαρμακοποιούς δεν υπάρχουν» και  δεν μπορούν πλέον να πιστώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Πολύ δε περισσότερο, όταν οι απαιτήσεις των ευεργετημένων εταιρειών ξεπερνούν κάθε όριο λογικής. Δεν μπορείς να θέλεις από το φαρμακείο να λειτουργεί επί πιστώσει σε μία αγορά , στην οποία ο ένας πόλος (βιομηχανία) διαμορφώνει όρους πληρωμών στο μετρητοίς και ο άλλος (ταμεία) έχει πληρωμές στο άγνωστο. Οι ενδιάμεσοι (φαρμακεία) έχουν ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης. Αν π.χ. για οποιοδήποτε λόγο δεν τηρηθούν οι πληρωμές του ΕΟΠΥΥ, αυτή η αγορά (και μαζί της και εμείς και η Φαρμακευτική περίθαλψη στην Ελλάδα) θα εξαφανιστεί την ίδια ημέρα. Εάν η Κυβέρνηση δεν μπορεί να ρυθμίσει αυτή την εκκρεμότητα , είτε με επαρκείς διασφαλίσεις των πληρωμών των φαρμακείων με μηχανισμούς αντίστοιχους του χρηματοπιστωτικού ταμείου στήριξης, είτε επιβάλλοντας στην βιομηχανία χρόνους εξόφλησης τουλάχιστον ίσης διάρκειας με τις πληρωμές των ταμείων, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να μεταβούμε και εμείς σε καθεστώς τοις μετρητοίς πληρωμών των συναλλαγών μας. Στην πράξη δεν το επιλέγουμε εμείς αυτό. Άλλοι μας ωθούν σε αυτό, με τις ευλογίες της Κυβέρνησης.
  • Προσθέστε σε όλα τα ανωτέρω, τον ΦΠΑ , τον φόρο εισοδήματος και τις έκτακτες εισφορές που πληρώνουμε για εισοδήματα που ακόμη και σήμερα δεν έχουμε εισπράξει. Είναι σίγουρο ότι και τον επόμενο χρόνο θα κληθούμε πάλι να πληρώσουμε όλα αυτά, για εισοδήματα που δεν ξέρουμε πότε και αν θα εισπράξουμε.
                Κύριε Υπουργέ,
                Απευθύνομαι σε εσάς, διότι ακόμη και με την νέα σύνθεση της Κυβέρνησης, εξακολουθούν να γίνονται τα ίδια πράγματα.
                Δεν έχει αλλάξει τίποτα.
                Προς τι η συμμετοχή σε αυτήν, άλλων παρατάξεων, όταν δεν μπορούν να ελέγξουν την δράση αυτών που ευθύνονται για την σημερινή κατάσταση της Ελλάδας, και που είναι οι ίδιοι που οδήγησαν τους φαρμακοποιούς στο χείλος του γκρεμού;
                 Περιμένω  άμεση αντίδραση από εσάς, όχι βοηθώντας τον κλάδο μας, αλλά βοηθώντας το σύστημα που υποστηρίζουμε αποκλειστικά εμείς με οικονομική αιμορραγία άνευ προηγουμένου και όχι μόνο, ώστε να μην καταρρεύσει. Να είστε σίγουρος ότι η  απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για άρση της πίστωσης σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, θα υλοποιηθεί άμεσα, αφού το Υπουργείο δεν αντιλαμβάνεται ότι δεν δικαιούται να παίρνει το παραμικρό  από  κάποιον που του χρωστά «τα μαλλιά της κεφαλής του».  
Θα έπρεπε μάλλον να μας  ευγνωμονεί για την υπομονή που έχουμε κάνει τόσους μήνες απέναντι στα Ασφαλιστικά ταμεία και να μας τιμά για τις αμισθί υπηρεσίες  μας , τις οποίες χωρίς καμία διαμαρτυρία μας προσφέρουμε σε ένα  κοινωνικό σύστημα που καταρρέει.
                                                                                                                                               
                                                                                                                                                                Κωνσταντίνος Λουράντος